Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Кандидат за премијера Аљбин Курти наводи да ће наставити дијалог са Србијом, али без идеје “размене и трговине” и да односи треба да се заснивају на једнакости, реципроцитету и узајамном признању, преноси Репортери.

Курти је у интервјуу за хрватски “Јутарњи лист” додао да Српску листу сматра инструментом београдске политике и да је искључује из коалиционих преговара. Лидер Самоопредељења је најавио и обрачун са институционалном корупцијом и организованим криминалом на Косову.

Курти најављује наставак дијалога са Србијом, али уз нова правила и ставове Приштине.

„Жао ми је, али ово је теза председника Србије, који страним дипломатама говори да ц́е на крају признати Косово, али прво мора знати шта ц́е Приштина дати Београду. Дакле, жели да зна шта је Косово спремно да пружи. Нец́емо упасти у ту замку. Односи између Косова и Србије треба да се заснивају на једнакости и реципроцитету. Нека дијалог у будуц́ности буде озбиљан и искрен и нека стране изнесу ставове на транспарентан и демократски начин. Дијалог у будуц́ности треба поставити тако да грађани буду корисници. Из тог разлога мислим да бисмо требали променити приступ и не прихватити логику ‘шта ми дајеш заузврат’. Као што је рекао председник Бајден, дијалог треба да буде усмерен на узајамно признавање, а не на логику трговине, што је довело до идеје о размени територија“, рекао је Курти.

Лидер Самоопредељења додаје да Балкану нису потребне идеје из деветнаестог века. Курти је рекао да данашња Србија треба да се огради од Милошевиц́а, а не да тражи компензацију за његове поразе, јер се на тај начин поново поистовец́ује са том политиком. Курти је рекао да ће о коалицији разговарати и са посланицима мањина, а такође и са Србима, који не долази са Српске листе, јер је сматра „београдским инструментом“ и зато што су њени чланови у марту 2020.  гласали за рушење владе, иако ни у једном тренутку нису изразили никакве примедбе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here