Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да су Београд и Приштина веома близу постизања енергетског споразума и оценио да је следећа недеља кључна за финализацију договора о почетку примене тог споразума.

Курти је на конференцији за новинаре рекао да у споразуму неће бити додато ништа осим четири, како тврди, раније договорене надлежности за четири општине на северу Косова и Метохије, преноси Коха диторе.

“Треба запамтити да су то четири раније уговорене услуге – уградња бројила за енергију, одржавање бројила, фактурисање и наплата”, рекао је Курти.

“Дани следеће недеље су кључни да видимо да ли ће бити финализован договор за почетак имплементације енергетског споразума”, рекао је Курти.

Говорећи о дијалогу са Београдом, Курти сматра и да у Бриселу више нема званичника који би били против “међусобног признања” на крају процеса нормализације.

“У ЕУ има званичника који то гласније говоре, али у Бриселу више нема оних који не разумеју и не прихватају да нормализација односа значи међусобно признање”, тврди Курти.

Курти је на тај начин прокоментарисао изјаву премијерке Србије Ане Брнабић, која је јуче у Охриду рекла да је јасна преговарачка позиција ЕУ са Србијом у форми званичног документа у којем се нигде не помиње признање тзв. Косова од стране Србије.

Курти је довео у питање и изјаву Брнабић која је рекла да се на Косову и Метохији није десио геноцид и да нису тачне бројке које је изнео новинар у Охриду који је тврдио да је на КиМ убијено 1.000 деце, а силовано 20.000 зена, и указала да се лицитирањем бројевима убијених и силованих унижавају стварне жртве.

Према његовим речима, то је “редукција, искривљавање, неподношљива неистина”. Курти тврди да су “само у једној” масовној гробници у Батајници ексхумирана 744 тела Албанаца, а да је у Србији у масовним гробницама ексхумирано укупно 950 Албанаца.

Он тврди да Брнабић настоји на “минимизира злочине”, а да је такав приступ Приштини већ познат из примера, како је рекао, односа Београда према злочину у Сребреници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here