Mesto za reklamu
  1. 0 02. 2020.

Размирице око места председавајућег скупштине која су кочиле преговоре ЛДК и ЛВВ, превазиђене су, тврди Газета Еxпресс, позивајући се на своје изворе. Тренутни председник скупштине Косова, повућиће се са овог места у корист кандидаткиње ЛДК, Вјосе Османи.

Договор Самоопредељења и Демократског савеза је постигнут и нова Влада ће бити формирана након 118 дана преговора.

Глаук Коњуфца ће се повући са места председавајућег и добити министарско место, док ће Вјоса Османи бити изабрана за председницу Скупштине Косова. Питање косовског председника биће договорено накнадно, наводни је договор две странке.

Слична сазнања преноси и КТВ, такође се позивајући на изворе блиске двема партијама – Глаук Коњуфца ће поднети оставку, наводе.

Да су наводи косовских медија  тачни потврдио је за за Клан Косова градоначелник Јужне Митровице и члан Самоопредељења, Агим Бахтири.

„Самоопредељење ће доказати да смо конструктивни и спремни за Коалицију наде. Председавајући Скупштине, Коњуфца је показао спремност да се повуче са тренутне позиције како би отворио пут за ЛВВ-ЛДК владу“, рекао је Бахтири, а преноси Клан Косова.

Самоопредељење је дало гаранције ДСК, писано обећање да ће подржати њиховог кандидата за председника Косова када Хашиму Тачију истекне мандат следеће године.

Такође влада ће имати, како је утаначено, 15 министарстава од којих ће шест припасти Самооопредељењу, шест ДСК, два ће дати Српска листа, што произилази из уставне обавезе уколико влада има више од 12 министастава, док ће једно министарско место бити из странака мањина.

На овај начин, на само дан пред истек законског рока за мандатара Аљбина Куртија, окончана је неизвесност и Косово ће у понедељак на седници Скупштине ипак добити нову владу.

Потпредседница косовске скупштине испред ЛВВ, Арбрије Нагавци (Арбëрие Нагавци), за КТВ је кратко изјавила:

„У понедељак ћемо имати Куртијеву владу“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here