Mesto za reklamu

11.11.2019.

Српски редитељ Емир Кустурица рекао је да ће предавање о Нобеловцу Петеру Хандкеу у Андрићграду покушати да, инспирисан нападима на аустријског песника, инспирисан идејом да се изван домета оних који су идеолошки толико острашћени, пружи податке ко је Хандке и до које мере су они у криву кад постављају живог писца у ватру у којој сами горе.

„Та ватра је, у ствари, хистерија коју смо ми преживјели деведесетих година /прошлог вијека/ када је постојала једна врста антисрпског лудила које је владало у Европи и које се сада наставља кроз идеју антируске фобије“, рекао је Кустурица новинарима прије предавања у Андрићевом институту, чије је директор.

Према његовим речима, између тога стоји један човјек „са једне стране својим делом говори о једној потпуној ишчашеној литератури која нема везе са историчношћу и са социолошким приликама, него је интимна, а са друге стране имамо човека који је прошетао Србијом и БиХ и хтио да се увери о чему се ту ради кад се толика бука око нас диже“.

Кустурица је истакао да је Хандке „установио фалсификате на терену, па су сви поверовали да њему никада неће припасти Нобелова награда“.

„И онда се то десило и експлодирало у тим круговима који за себе тврде да нису идеолошки него се боре за правду, а у суштини то је дубоко подијељено друштво које је са њихове стране више него идеологија“, додао је Кустурица.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here