Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Припадници Kфора анкетирали су становнике Гораждевца, о преносу обезбеђивања манастира Високи Дечани са међународних војника на косовску полицију, изненадивши тиме и житеље највећег српског села у општини Пећ, а и монаштво средњовековног манастира пренео је РТС.

“Дошло је десетак војника цивилним аутомобилима. Питали су нас за мишљење о томе да ли би било добро да манастир уместо Kфора обезбеђује косовска полиција, о изградњи пута око манастира и другим питањима у вези с манастиром Високи Дечани”, рекао је Радио Гораждевцу један од мештана не желевши да се представи.

Навео је да су сви испитани одговорили негативно и да су изразили неповерење према косовској полицији.

“Пре само неколико година више од педесет младих, образованих људи, конкурисало је за пријем у полицију, али ниједан није примљен. Треба ли већи разлог да не верујемо у полицију која није мултиетничка?”, запитао се мештанин Гораждевца.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао да ни у манастиру ни Епархији рашко-призренској нису обавештени о било каквој анкети или преносу заштите манастира на косовску полицију.

“Свима је позната тешка ситуација у којој манастир живи већ 22 године, изложен оружаним нападима и институционалним притисцима од стране косовских институција које не поштују ни законе ни судске одлуке сопствених судова.

Посебно зачуђује да Kфор претходно о овим питањима није питао за мишљење ни нашу епархију, ни манастир Високи Дечани, који су ових дана затражили додатну заштиту након најновијих претњи и инцидената.

Овакве анкете у нашем народу доживљавају се као својеврстан притисак и провокација и не воде изградњи поверења”, рекао је игуман Сава.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here