1. 08. 2020.

Интервенцијом Кфора данас су заустављени радове који се изводе на путу у близини манастира Високи Дечани у општини Дечани, јавља „Зери“.

   Како се наводи, радови на овом путу су обустављени, а по престанку радова у Дечанима, командант Кфора Микеле Риси одржао је састанак са председником те општине Башкимом Рамосајем. Командант Кфора такође се састао са игуманом Манастира Савом Јањићем у манастиру.

У оба састанка разговарано је о свеукупној ситуацији у околини, посебно у погледу утицаја на безбедност радова на путу Р108 који се протеже у близини манастира Високи Дечани.

Генерал-мајор Риси потврдио је непристрасну посвећеност Кфора да настави да доприноси сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године.

„Кљан Косова“ сазнаје да је до овог састанка дошло након престанка радова на путу за манастир Високи Дечани, а радови су престали после интервенције Кфора.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је манастир Високи Дечани угрожен незаконитим радовима који се изводе на путу.

Вучић је нагласио да ће на следећем састанку у Бриселу Србија затражити од представника Приштине да хитно обуставе радове у заштићеном подручју манастира, преноси „Кљан Косова“.

Епархија рашко-призренска је упозорила да се настављају незаконити радови на путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне зоне.

Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно, већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима, преноси Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here