- 07. 2020.
Ако овог лета нисмо у могућности да одемо на обале Медитерана, можемо нашу башту да оплеменимо његовим мирисом и посадимо лаванду.
Слаткаст, јак и препознатљив мирис Медитерана у дворишту – лаванда. Зимзелена биљка, која на истом месту може бити и до 20 година, уколико се посади под одговарајућим условима. Цвета два пута годишње, од јуна до августа.
Лаванда воли директно сунце, ако га нема довољно, сама биљка ће вам показати да ли сте је засадили на право место. Уколико треба да је пресадите, најпе орежите цветове.
Лаванду је пожељно садити у башти јер својим мирисом тера мраве и ваши. Важно је да је сачувамо од касних пролећних мразева. Сваке године је треба орезивати за трећину, у јесен или у пролеће да би задржала леп лоптаст изглед.
Ако хоћете боју лаванде, то може бити и бела
Постоји више од 40 врста лаванде. Најчешће користимо праву, широколисну (грчку), шпанску и лавандин, који је настао укрштањем праве и широколисне лаванде.
Осим љубичасте, постоји и бела лаванда.
Лаванду заливамо када видимо да је земљиште суво, што је посебно важно када је гајите у саксијама, јер не трпи накупљање воде.
„Лаванда је једна незахтева биљка и она се баш препроучује баштованима који немају много времена да се брину о цвећу. Не воли баш кречњачко земљиште, а ако у земљишту има глине можемо додати мало песка и мало шљунка. Значи, мора бити водопропусно земљиште и онда ће она фино да напредује“, наглашава Весна Петровић.
Од прихране довољно је додати мало компоста, додаје Петровићева. Пажњу треба опбратити на формирање крошње, што се ради током прве и друге године. Треба је орезати на неких 10 до 15 центиметара да би добил облик. Слично треба урадити и наредне године да би она имала тај компактни и фини облик.
Још су стари Римљани правили лосионе и купке од лаванде
Лаванда је одлична за испашу пчела. Стари Грци су је користили за лечење несанице и проблема са варењем, а Римљани су од ње правили миришљаве лосионе и купке. Лаванду можемо сушити и правити мирисне букете и јастучиће јер је осушен цвет лаванде подједнако мирисан као и свеж.
„Српска стварност“ / РТС /