Mesto za reklamu

18.06.2020.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров данас долази у Београд и већ пре подне ће разговарати са српским председником Александром Вучићем, а о значају ове посете говори и њен тајминг, јер није уобичајно да један високи значник какав је Лавров долази у посету два дана пред изборе у Србији.

Лавров је пред данашњи сусрет са председником Вучићем и својим колегом министром Ивицом Дачићем најавио да ће кључна тема разговора бити, како се нада, предлог Вашингтона да се лидери Србије и Косова састану крајем јуна у Белој кући.

Како је изјавио у уторак у Москви, Лавров очекује да разговара и о томе како руководство Србије конкретно види практицне кораке оних земаља које нуде своје посредницке услуге у наставку дијалога.

“Председник Владимир Путин је више пута наглашавао, укључујући и на састанцима са председником Александром Вучићем, да ће Русија подржати споразуме са Косовом који це бити прихватљиви за српски народи, али не на основу онога што пише на папиру, већ на основу могућности њихове реализације”, рекао је Лавров новинарима.

Јер, како је појаснио, не би хтео да могући договори Београда и Приштине имају исту судбину “као и при посредовању Брисела”, када је то посредовање „остало на папиру”.

О значају посете Сергеја Лаврова везано за процес решавања косовског проблема говори и то што она долази неколико дана након што је председник Србије Александар Вучић разговарао о томе телефоном са руским председником Владимиром Путином, а из Кремља саопштено да се “Москва се залазе за израду компромисног решења, прихватљивог за Београд, које мора да одобри Савет безбедности УН”.

Овом посетом, у време док Лајчак у Приштини покушава да ресетује дијалог и придобије тамошње званичнике за договор са Београдом, а у Вашингтону чекају косовског лидера и Александра Вучића са сличном идејом, Лавров показује да се у решавању косовског проблема не може заобићи Русија.

Састанак у Белој кући, како је најавио Гренел, одржаће се 27. јуна, а пре тога, 24. јуна, српски председник иде у Москву где ће присуштвовати обележавању Дана победе и састати се са руским председником Владимиром Путином.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here