Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ЕУ жели Западни Балкан на својој страни. Оценила је да је важно да се ЕУ држи идеје приступних преговора, али и да је битно саслушати позиције земаља чланица када је реч о изменама у оквиру тог процеса.

Урсула фон дер Лајен се заложила за паралелне процесе ревизије и одвијања приступних процеса земаља кандидата.

“Стратешки је апсолутно важно да што јасније покажемо Западном Балкану да их желимо на нашој страни и да имамо велики интерес у њиховом приближавању ЕУ”, поручила је Фон дер Лајенова.

Председница Европске комисије после првог састанка новог тима комесара поновила је у Бриселу да је одлука о неотварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом била “стратешка грешка” ЕУ.

Оценила је да је важно да се ЕУ држи идеје приступних преговора, али и да је битно саслушати позиције земаља чланица када је реч о изменама у оквиру тог процеса.

“Када је реч о приступним преговорима ја бих се заложила да промене процеса иду паралелно, односно да се земљама дâ прилика да почну приступне преговоре”, каже Фон дер Лајенова.

Комесар за проширење Оливер Вархељи нагласио је пред Европским парламентом да се правила не могу мењати за земље које су већ почеле приступне преговоре као што су то Србија и Црна Гора.

“Када је реч о преговорима који већ трају, они не могу кретати из почетка. Правила се не могу мењати усред игре, већ се решења морају налазити у складу са постојећом политиком”, закључио је Вархељи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here