Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак изјавио је данас да је дијалог Београда и Приштине застао због избора на тзв. Косову, али је истакао да је ЕУ задовољна што је враћено кључно важно јединство са САД у политици према Западном Балкану.

   “Ништа није завршено док све није завршено”, рекао је Лајчак за француски Монд у вези с циљем да се у дијалогу постигне свеобухватни споразум Београд-Приштина.

Нагласио је, међутим, да људи у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена задужени за Балкан “осећају историјску одговорност због политичке и људске ангажованости своје земље у том региону”.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог је рекао да је Унија већ раније сарађивала с новим америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и замеником секретара за политичка питања Викторијом Нуланд.

“Са њима смо радили у прошлости и знамо њихова мишљења… Америчко-европско јединство је кључни чинилац за успех на Балкану”, рекао је Лајчак.

Специјални изасланик ЕУ је предочио да дијалог засад није могућ због предстојећих избора на тзв. Косову и изразио наду да ће, на основу онога из прошле године, преговори бити настављени чим дође до формирања нове владе у Приштини.

На питање шта Србија може очекивати кад се заврши нормализација односа с Приштином, Лајчак је поручио да “и Србија и Косово знају да је предуслов нормализација, али ЕУ је јасно обећала интеграцију ако се испуне мерила и спроведу нужне реформе”, преноси Радио Слободна Европа.

Лајчак је додао да ЕУ истрајава у политици проширивања “али не треба веровати да ће то доћи аутоматски, земље на Западном Балкану морају реформама у то убедити чланице Уније”.

Он је навео да је ЕУ обновила дијалог Београд-Приштина “не тако што се кренуло у техничке преговоре, већ да би се постигао свеобухватан и обавезујући споразум”.

“Ниједан проблем не сме бити остављен по страни, као што је био случај у прошлости попут финансијских потраживања или спорова око имовине”, казао је Лајчак.

Истакао је да “обе стране тачно знају о чему се преговара”, али, како је приметио, “ништа није решено док све није решено”.

Замољен да објасни противљење размени територија, Лајчак је одговорио да су против тога биле земље региона “јер страхују да би могло изазвати догађаје изван сваке контроле”.

Уз то, Европска унија је, по његовим речима, много уложила у политику “европеизације и укључивања Балкана у европску породицу, а то подразумева изградњу мултиетничких демократских друштава” те је “поновно цртање граница опречно том идеалу и значило би да смо доживели неуспех”.

На питање како гледа на све већи уплив Кине на Балкану, рекао је да је ЕУ највећи трговински партнер, највећи инвеститор на Западном Балкану и тамо даје највећу помоћ.

“Земље тог региона своје системе усаглашавају с европским стандардима и све док је европска перспектива тог подручја јака, јасна и опипљива, не треба да се узбуђујемо… Не може да понуди више од нас”, закључио је специјални изасланик ЕУ.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here