Mesto za reklamu

25.11.2019.

ЕУ интензивно тражи погодну личност за нову функцију специјалног изасланика за западни Балкан, а најозбиљни кандидат је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, пишу „Вечерње новости“.

Циљ ЕУ је, како наводи београдски дневник, да се тако пре свега ублажи утицај САД у региону.

Као добар познавалац прилика и искусни политичар који је већ обављао више важних функција на овим просторима, Лајчак, који српски говори готово без акцента, практично испуњава све услове.

Лист наводи, позивајући се на добро обавештене изворе, да је Лајчак почетком недеље у Бриселу, далеко од очију јавности, с тим у вези обавио веома важан двочасовни састанак са будућим шефом европске дипломатије Ђозепом Борељом.

„САД имају два представника за западни Балкан, а ми ниједног. Зато нам и иде овако“, наводно је том приликом Борељу рекао резигнирани Лајчак, мислећи на спорост проширења и све веће удаљавање региона од ЕУ, каже извор „Новости“.

Лист пише да „кастинг“ траје већ неко време, још откако је одређен састав нове Европске комисије, наводећи да се још размишља да ли ће специјални представник представљати само ЕК или целу ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here