Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је приштинским представницима да су посете званичника из Београда регулисане споразумом о слободи кретања, истичући да свака забрана значи кршење договореног и да у крајњем случају може да изазове ескалацију тензија на тарену.

Мирослав Лајчак наводи да су посете регулисане споразумом о слободи кретања.

“Посебна правила се примењују на особе на јавној функцији сваке стране, како је наведено у уговорима о званичној посети. Споразуми о званичној посети и њихови амандмани који су саставни део овог споразума обезбеђују редовно поступање, третирање и обављање званичних посета”, навео је Лајчак у писму премијеру привремених косовских институција Авдулаху Хотију.

“Ова правила, заједно са Споразумом о слободи кретања, показала су се веома корисним и представљају достигнуће у раду између Приштине и Београда, које мора да се сачува”, наводи се у Лајчаковом писму.

Његова реакција је уследила пошто је министарка спољних послова у привременој косовској влади Мељиза Харадинај Стубла саопштила да је председнику Србије Александру Вучићу и неколицини представника Владе Србије одбијен захтев да посете Косово и Метохију.

У писму Лајчак је подсетио Хотија да оба споразума (слобода кретања и посете) у целини представљају обавезе из дијалога које морају да поштују и Београд и Приштина.

“Непридржавање ових споразума шаље врло негативан сигнал за кредибилитет Косова као стране у процесу дијалога. Штавише, таква кршења подривају напоре за нормализацију односа између страна и изазива ескалацијиу тензија на терену, што посебно утиче на текуће дискусије о следећем свеобухватном споразуму”, указује се, између осталог, у писму које су објавили приштински медији.

Лајчак истиче да је подршка Хотија као премијера од суштинске важности да би се осигурало да косовске институције наставе да поштују своје обавезе у оквиру дијалога.

Наводи да ЕУ очекује од Приштине нормализацију односа са Београдом.

“То укључује поштовање и спровођење свих договора постигнутих у дијалогу до сада”, закључио је Лајчак.

Хоти: Поштоваћемо споразуме, али посете су осетљиво питање

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти изјавио је да је примио писмо специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, те да ће Приштина поштовати споразуме.

“Поштујемо договоре, наравно, залажемо се за слободно кретање, радимо у процесу дијалога да закључимо сва отворена питања, али понекад су прилично осетљива. Примио сам писмо од Лајчака, одговорићу, сваки захтев за посету ће се третирати у контексту осетљивости”, рекао је Хоти новинарима, преноси Газета експрес.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here