Mesto za reklamu

01.03.2021.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, поручује да у Београд не долази са “ултиматумом”, да у Београду не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о међусобним односима.

Мирослав Лајчак у разговору који је вођен на српском језику, наглашава и да би током посете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

“Није тајна да ЕУ очекује наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да чујем одговор током посете”, каже Лајчак.

Поводом медијских најава да у Београд долази са тзв. нон-пејпером који садржи неку врсту ултиматума за српске власти, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале “спекулације и велика очекивања”.

“ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будућности за цео регион”, каже Лајчак.

На питање о очекивањима када је реч о ангажману и конструктивности нове власти у Приштини коју ће представљати победник избора Аљбин Курти, специјални представник ЕУ оцењује да Курти добро зна шта се од њега очекује и да не треба драматизовати његове прве изјаве о наставку дијалога.

“Он је изабран да реши нека унутрашња питања Косова као што су корупција, правосуђе и социјална питања, а јако добро зна да међународна заједница, ЕУ и САД очекују наставак дијалога и он је спреман на то”, сматра Лајчак.

На питање Танјуга како види будућу сарадњу са новом администрацијом у Вашингтону око дијалога Београда и Приштине, Лајчак оцењује да није у питању “ново партнерство”, већ повратак “старој сарадњи”, за коју оцењује да има дугу и успешну традицију на Западним Балкану.

На питање како ЕУ, као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине, види америчко инсистирање на “међусобном признању”, Лајчак каже је циљ дијалога нормализација односа, а да су Београд и Приштина стране које треба да се договоре “шта је нормализација и шта је нормално”.

“Мислим да није превише тежак одговор на то питање”, сматра Лајчак.

Одговарајући на питање где види простор за постизање компромиса у дијалогу где Приштина инсистира на “међусобном признању”, а Београд поручује да “признања Косова неће бити”, Лајчак каже да “види простор за споразум и нормализацију”.

Лајчак понавља да је циљ да се постигне свеобухватан споразум који ће решити сва отворена питања између две стране укључујући “договоре о новим питањима”, али и већ постигнуте договоре који још нису примењени “као што је ЗСО”.

Понавља и то да и даље стоји иза оцене да је могуће да се коначан и свеобухватан договор Београда и Приштине постигне у “року од неколико месеци”, али и наглашава да ЕУ неће бити та која ће да “одлучи када ће то бити” и да је то још једна одлука која директно зависи од спремности и жеље Београда и Приштине.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here