1. 06. 2020.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак стигао је данас у Приштину и по доласку рекао да је дијалог у Бриселу важан, јер је будућност Косова у ЕУ.

Лајчак је новинарима у Приштини рекао да зна датуме састанака за наставак дијалога у Бриселу, али да за сада не може да их саопшти, преносе приштински медији.

“Имам датуме, али не могу за сада да их објавим, јер морам да координирам са партнерима и немамо времена за губљење”, рекао је Лајчак.

Како је навео, свестан је састанка представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна, али је по њему најважније да започне дијалог, јер је будућност Косова европска.

У Приштини би Лајчак требало да се састане са председником и премијером привремених косовских институција, Хашимом Тачијем и Авдулахом Хотијем, као и са председницом скупштине Вјосом Османи.

Тачи: Срешћу се с Лајчаком, ако он има нешто конкретно да каже

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи рекао је да се неће састајати са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, који данас долази у тродневну посету на Космету, ако он нема ништа конкретно да каже, преноси приштинска Коха.

Тачи је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је “време за истраживање и држање предавања давно прошло”.

“Када Лајчак стигне, наши тимови ће комуницирати међусобно и видећемо. Ако господин Лајчак има нешто конкретно да каже, спреман сам за сусрет. Иначе за то нема разлога”, каже Тачи.

Ако је дошао на Косово да истражује терен, нема потребе за виђањем, додао је.

“Лајчак би требало да буде јасан, да покаже какав је став ЕУ о визној либерализацији. То нам треба више од бескрајних предавања. Ако не, онда ће то бити неуспешна мисија”, рекао је Тачи, преноси Коха.

Стано: Лајчак би требало у Приштини да разговара о модалитетима дијалога

Портпарол ЕУ Петер Стано каже за Т а н ј у г  да ЕУ, као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине, “не коментарише активности других”, а да ће већ данас Приштини представити датум за наставак процеса.

На питање да ли је ЕУ упозната са намерама САД да 27. јуна организују “разговоре о дијалогу” представника Србије и Косова у Вашингтону, у Бриселу одговарају да ће ЕУ у Приштини данас разговарати о модалитетима дијалога.

“Специјални представник Лајчак требало би да у Приштини данас разговара о модалитетима дијалога. Он намерава да представи конкретне датуме за брз наставак процеса”, наводи Стано.

Он додаје да је дијалог коме посредује ЕУ већ показао конкретне резултате за народ на Косову.

У Бриселу нису могли да одговоре на питање Т а н ј у г а  да ли ће се специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак током посете Приштини састати са председником Тачијем као досадашњим главним преговарачем приштинске стране.

“Две стране желе у ЕУ, добро знају какве су могућности”

Стратешки циљеви Београда и Приштине су европска будућност и чланство у ЕУ, а пут ка остварењу те будућности води кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се не може заобићи, каже портпарол ЕУ Петер Стано.

Петер Стано је одговарајући на питања европских медија о “мешању САД” у дијалог Београд и Приштине, а након најаве састанка две стране коју Вашингтон организује 27. јуна, поручио да је “ЕУ позитивна” када год се ради о иницијативама које подржавају процес дијалога Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

“Ми посредујемо у дијалогу, али помоћ било ког партнера који дели исти циљ је добродошла. ЕУ и САД имају исте циљеве на Западном Балкану као што су стабилизација и реформе”, каже Стано.

Говорећи о “могућем договору две старне који би био постигнут у Вашингтону, а био дестабилизирајући за регион и пореметио процес који води ЕУ”, Стано наглашава да су у питану спекулације и да две стране “добро знају” какве су могућности.

“Обе стране су врло свесне да је њихова будућност европска будућност и да желе да уђу у ЕУ. Не верујем да ће договорити било шта што ће им онемогућити да постигну овај стратешки циљ који је и жеља њихових грађана”, каже Стано.

Он додаје да се ЕУ не фокусира на најаве већ на конкретне резултате које је ЕУ већ показала у региону, укључујући и дијалог Београда и Приштине

“Шта год да се договори у другим форматима укључиће се у дијалог коме посредује ЕУ јер ово је главна платформа за Србију и Косово да се приближе коначном споразуму у о нормализацији односа и да напредују ка чланству у ЕУ”, поручује Стано.

Он наглашава да специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак има пуну подршку свих земаља чланица ЕУ да настави и финализује дијалог Београда и Приштине, а да је подршку раду Лајчака јуче изнео и државни секретар САД Мајк Помпео у разговору са шефом дипломатије Жосепом Борељом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here