Mesto za reklamu

31.12.2019.

Поводом изгласавања Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе и масовних протеста широм Црне Горе, лидери Демократског фронта позвали су дипломатски кор у Црној Гори да реагује како би се зауставили потези режима који воде одузимању црквене имовине.

„После низа наших апела да се одустане од изгласавања дискриминаторског закона и пружи прилика новом дијалогу, суочили смо се с бруталном интервенцијом репресивног апарата, како према посланицима ДФ-а, који су противуставно ухапшени, тако и према епископима, монаштву, свештенству и верницима Српске православне цркве, који су протествовали на улицама црногорских градова“, Наводи се у писму ДФ амбасадорима.

Како истичу, тако усвојени закон угрозио је основна људска права и слободе православних верника и имовинска права Српске православне цркве, којој још од 1945. године и комунистичког система није враћена одузета имовина, преноси портал „Ин4с“.

Дф наглашава да је председник државе Мило Ђукановић својом искључивошћу изазваојош снажнији талас народног незадовољства, „који ових дана прети да ескалира у грађанске сукобе с несагледивим последицама“.

„Наша је дужност да Вас упозоримо на озбиљност друштвено политичког тренутка у којем се налази наша држава, али и затражимо од вас да путем дипломатских активности зауставите наредне потезе црногорског режима усмерене у правцу отимања имовине Српске православне цркве и допринесете повлачењу овог дискриминаторског закона“, стоји у писму.

ДФ наглашава да ће се, у противном, спонтана и масовна окупљања верујућег народа и свештенства наставити и бити масовнија и истрајнија.

„Искрено верујемо да још није касно за дијалог о повлачењу закона, као и што знамо да сваки нови дан без договора води у опасне неизвесности које трајно могу угрозити грађански мир у Црној Гори“, закључује се у писму.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here