Mesto za reklamu

17.01.2020.

Лидери Демократског фронта – Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић упутили су отворено писмо шефу Делегације ЕУ у Подгорици Аиву Ораву у којем изражавају протест због тога што Брисел ћути на дешавања у Црној Гори у вези с применом закона о слободи вероисповести.

„Ми Вас позивамо да искористите Ваша овлашћења и дипломатски утицај, како би превентивним и ефективним деловањем спречили режим да изазивањем сукоба око питања отимања светиња, уведе ванредно стање и уведе земљу у отворену диктатуру и сукобе, који могу поново запалити читав регион“, истичу они у писму.

Подсетили су и да се Делегација често оглашавала око неких реално мање важних тема, те да су очекивали да ће одмах реаговати на кризу која може изазвати хаос у региону.

„Ако је међународна заједница и ЕУ могла да оправдано оштро реагује, на пример, на угроженост птица на простору некадашње Улцињске солане, ценимо да може да реагује и на угроженост темељних људских права и слобода већинске православне заједнице у Црној Гори, која се отворено прогони и дискриминише од стране последње тоталитарне власти у Европи“, сматрају чидери ДФ.

Ако је бриселска администрација спремна да осуди понашање режима у случају угрожених станишта птица у Улцињу, чији положај утврђује национално законодавство, тешко да у случају угрожавања и отимања светиња 446 .858 верника СПЦ то исто не учини, већ да под изговором да та питања уређују саме државе учини људе мање важним од животиња, констатује се у писму.

„Уместо да се из Брисела подржи враћање имовине СПЦ, која је национализована од стране комунистичке власти 1945 године, осуде злочини над свештенством, ћутање Ваше администрације се од стране верујућих људи доживљава као директна подршка актуелном режиму да се обрачуна са канонском СПЦ, забрани њен рад, отме имовина и преда партијској секти која је основана на Конгресу ДПС“, поручују они, уз очекивање да Брисел не избегава одређивање по овом питању, већ да се укључи у решавање најважнијег питања у Црној Гори.

У супротном, ЕУ ће довести у питање свој ионако угрожен кредибилитет и навести на сумњу да поново подржавају последњу диктатуру у Европи, закључује се у писму.

У писму наводе да је владајући ДПС  тим одлукама одлучио да директно угрози СПЦ и дискриминише 446.858 грађана Црне Горе, који се декларишу као припадници православне вероисповести.

„Једностраним и насилним актом ДПС је отворено дискриминисао највећу верску заједницу, и усвајањем Закона о слободи вероисповести изазвао тешку политичку и безбедносну кризу“, истичу у писму и додају да власт протеклих година није обезбедила ни неопходни дијалог и инклузивни приступ овом проблему.

Насиље ДПС-а према православним верницима и намера поновне национализације имовине СПЦ, довело је, кажу они, до највећих демонстрација у историји Црне Горе.

„И ових дана преко 150.000 грађана су на улицама и траже повлачење спорног закона“, наводи се су писму.

Лидери ДФ су подсетили и на, како кажу, противуставно и незаконито хапшење читавог посланичког клуба ДФ у ноћи усвајања закона, што је незабележено у Европи.

„Неколико дана касније ухапшени су, под неким лажним оптужбама, и независни новинари, чиме је директно угрожена слобода јавног говора и политичког деловања“, наводе у писму.

Лидери ДФ скрећу пажњу да је Закон унео конфузију у правни поредак који регулише право својине и увео опасне преседане да држава може, без доказа и спроведеног поступка, пред судом прекњижити власништво, што је у супротности са свим стандардима ЕУ, али и већ успостављеном судском праксом и пресудом Врховног суда да се имовински спорови не могу решавати на управном суду, како дефинише овај дискриминаторски, неуставни и антиевропски закон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here