Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Ново руководство Европске уније, са председником Европског савета Шарлом Мишелом, вечерас дочекује лидере Западног Балкана на неформалном састанку у Бриселу. Осим председника Србије, како је најављено, састанку ће присуствовати премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, председник Црне Горе Мило Ђукановић, председник Северне Македоније Стево Пендаровски и косовски председник Хашим Тачи.

Вечерашњи неформални састанак је први састанак нових челника Европске уније и лидера Западног Балкана у том формату.

Иницијатор састанка и председник Европског савета Шарл Мишел жели да покаже да ће Западни Балкан заиста бити један од приоритета нове европске администрације, као што је то више пута истицано.

Састанак се одржава у периоду када се поново интензивира дебата о Западном Балкану, о политици проширења унутар ЕУ, а и када се очекује да дијалог Београда и Приштине коначно изађе из блокаде у којој се налази већ више од годину дана.

Вечерашњи састанак се може сматрати припремом за велики самит ЕУ и Западног Балкана, који ће се одржати почетком маја у Загребу – две године након сличног самита у Софији.

На том самиту очекују се поруке ЕУ да је будућност Западног Балкана чланство у Унији, као и да лидери потврде да су привржени реформама и вредностима које воде том чланству.

Важна политичка одлука која ће одредити тон дебате је одлука која се очекује у марту – отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, након што је донета нова методологија политике проширења и након што Комисија поново извести о стању реформи у тим земљама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here