Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Лидери процеса Брдо–Бриони на самиту на Брду код Крања, на крају смита усвојили су Декларацију у којој се указује на значај брзог проширења ЕУ на цео регион Западног Балкана, а не на поједине државе. Састанку одржаном поводом обележавања 10. годишњице иницијативе присуствовали су лидери Словеније, Хрватске, Албаније, Црне Горе, Косова, Северне Македоније, Србије и Босне и Херцеговине.

У заједничком саопштењу поздравља се усвајање Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан из октобра 2020. године, као и чињеница да је, како се наводи, пропраћен значајним финансијским ресурсима.

У документу се наглашава да, као интегрални део Европе, Западни Балкан има права и обавезе да прати развој држава чланица ЕУ “колико је то могуће, олакшавајући приступ Унији”.

Лидери процеса Брдо-Бриони саопштили су да се залажу за заједничку стратешку визију Европе и подвукли посвећеност миру и стабилности, укључујући добросуседске односе.

“Западни Балкан је део Европе и уједињење Европе није комплетно без ЗБ. Са чланством у ЕУ границе између држава чланица постају мање важне, што ствара шири простор за коегзистенцију и плуралитет националних интереса”, стоји у документу.

“Проширење ЕУ на Западни Балкан јесте нови политички, безбедносни и економски интерес ЕУ, геополитичка нужност и велики политички предуслов за стабилну, просперитетну и одрживу будућност Европе”, наводи се у декларацији.

Апсорпциони капацитет ЕУ је, како се додаје, довољан да прихвати Западни Балкан као нове чланице.

“Позивамо ЕУ да врло ускоро убрза процес придруживања и укључи у Унију читав Западни Балкан, имајући у виду напредак који је свака земља постигла”, поручују лидери.

Они су исказали јасан став по питању залагања за отварање преговора о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом, без даљег одлагања.

Лидери су апеловали и да се утврде идентитети оних који су нестали током конфликта на територији бивше Југославије, истраже околности њихових нестанака а починиоци изведу пред лице правде, са циљем да се допринесе трајном помирењу, миру и стабилности.

Што се тиче изазова пандемије ковид-19 и њених економских и социјалних последица, нагласили су потребу да се опоравак искористи као прилика за зелену и дигиталну транзицију која ће водити одрживом развоју и понудити прилике млађим генерацијама.

Претходно је председник Србије Александар Вучић изјавио да је на састанку лидера Западног Балкана у оквиру процес Брдо–Бриони, Србија прихватила предложене закључке. Казао је да је најважнији консензус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

“Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом”, пренео је Вучић.

Председник Србије Вучић је истакао и да је било много ствари о којима нисмо сагласни, а једно питање које је било кључно, каже, било је питање промене граница о чему није било сагласности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here