Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Данашњи састанак лидера странака парламентарне већине, а након кризе власти у Црној Гори која је ескалирала опозивом министра правде и људских и мањинских права Владимира Лепосавића и усвајањем нове Резолуције о Сребреници, није резултирао договором.

Учесници састанка су договорили наставак разговора, пренели су црногорски медији.

Лидер Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић је рекао је да је њихов предлог нова Влада, коју би чинили представници партија.

“Залажемо се да ова, која има подршку само 14 посланика, а можда и мање, одступи, а да парламентарна већина бира нову Владу”, поручио је Мандић након састанка.

“Данашња наша идеја је да се бира нова Влада, јер је ова имала лоше резултате, наишла је на велику подршку међу осталим колегама, из коалиције која чини парламентарну већину има тамо и оних који то нису подржали, који су за то да се прави реконструција постојеће Владе”, навео је Мандић, након састанка са представницима парламентарне већине.

Он каже да нико од учесника састанка није за то да се одржи постојеће стање.

Мандић је навео и да народ очекује избор Владе иза које би стајале странке.

Позвали су “Кривокапића и експерте да се не одупиру вољи парламентарне већине, већ да им помогну да се изабере нова Влада”, преноси РТЦГ.

“Имали смо обећања о демонтажи режима, а од тога ништа није било. Црна Гора се данас налази у економском суноврату. Има показатеља који говоре да је стање данас горе него 4. децембра кад је изабрана Влада”, закључио је он.

Председник Демократске народне партије Милан Кнежевић, саопштио је да се ДФ, ако не буде договора о новој влади, залаже за то да се ванредни избори организују најкасније до краја децембра.

“Ако не буде договора, онда смо за то да се формира прелазна влада која ће припремити изборе. Желимо да се договоримо. Ако не буде договора, за то смо да се нови избори реализују најкасније до краја децембра”, рекао је Кнежевић.

Преовладава жеља свих представника парламентарне већине да се дође до договора о будућности Владе, казао је лидер СНП-а Владимир Јоковић.

“Није било никаквих тензија, што је крајње охрабрујуће. Било је предлога и радикалнијих и оних који су мање радикални, али имам осећај да преовладава потпуна жеља свих да се дође до договора”, навео је Јоковић.

Казао је да су се чули различити предлози, од тога да се може ићи на изборе, до тога да се мора разговарати.

Он, како је рекао, верује да ће до коначног договора доћи на састанку наредне седмице.

Лидер Праве Црне Горе, Марко Милачић, се заложио за успостављање функционисања парламентарне већине, што би требало да буде предложено Влади на одлучивање.

Милачић је казао да се на састанку чула и идеја о одржавању избора до краја године, чему се он противи.

“Онај човек из парламентарне већине који помиње изборе, а чули смо и идеју избора о изборима до краја године, ја сам рекао тај човек ће бити највећи непријатељ мене и Праве Црне Горе”, казао је Милачић и додао да би то било играње са грађанима Црне Горе.

Подсетимо, на састанак су дошли сви политички лидери, осим председника Скупштине Алексе Бечића и потпредседника владе Дритана Абазовића, који су раније подржали актуелног премијера Здравка Кривокапића. Они су на састанак послали своје изасланике.

Састанку су присуствовали Андрија Мандић (Нова), Милан Кнежевић (ДНП), Небојша Медојевић (ПзП), Миодраг Лекић (Демос), Борис Богдановић (Демократе), Владимир Јоковић (СНП), Марко Милачић (Права Црна Гора), Максим Вучинић (Радничка партија), Милош Конатар (УРА), Срђан Павићевић (Цивис), Данило Јокић и Душан Слијепчевић (Уједињена Црна Гора).

Састанак су организовали лидери Демоса и СНП-а, Миодраг Лекић и Владимир Јоковић.

Премијер Здравко Кривокапић није позван на састанак.

Политичка криза у Црној Гори ескалирала је усвајањем нове резолуције о Сребреници и опозивом министра правде Владимира Лепосавића због изјаве о Сребреници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here