Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позвао је данас власт у Црној Гори да покрене суштински дијалог са Српском православном црквом и опозицијом о доношењу новог Закона о слободи вјероисповјести.

“Недавно усвојени закон о слободи вјероисповјести је дубоко дискриминаторски и крши основна демократска начела која су темељ савремених држава”, оценио је Линта у изјави за јавност.

Наглашава да је трагична чињеница да је власт одлучила да један од најважнијих закона за једну државу донесе без дијалога и договора са свим црквама и верским заједницима а посебно са већинском Српском православном црквом.

“Поставља се питање да ли власт, усвајањем оваквог антиевропског закона, послала поруку да има неразумну потребу да држи грађане у сталној напетости, да шири неповјерење и да продубљује поделе у Црној Гори, што може да има несагледиве последице по мир и стабилност”, с,атра Линта.

Он каже да је крајње вријеме да власт покаже озбиљност и одговорност и да кроз суштински и свеобухватни дијалог са Српском православном црквом, опозицијом и свим другим важним друштвеним чиниоцима донесе нови закон о слободи вјероисповјести, у складу са Уставом и демократским начелима, који ће гарантовати неповредивост имовине Митрополије Црногорко-Приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори.

Линта даје безрезервну подршку грађанима Црне Горе који данима мирно и достојанствено протествују против антицивлизацијског закона о слободи вјероисповјести.

“Широм Црне Горе десетине хиљада грађана се из дана у дан у све већем броју окупљају испред храмова Српске православне цркве и иду у протесне шетње изражавајаћи своје оправдано незадовољство против срамне одлуке Владе и Скупштине Црне Горе да отима имовину СПЦ”, навео је он.

Истиче да грађани мирно и достојанствено шетају улицама многих црногорских градова и места са жељом да покажу приврженост Митрополији црногорско-приморској и другим епархијама Српске православне цркве у Црној Гори и да пошаљу поруку да ће бранити своје светиње од црногорске власти.

“Веома је важно да грађани током окупљања и протесних шетњи не наседају на провокације од стране убачених појединаца и група чији је задатак да за рачун својих налогодаваца изазивају инциденте и праве хаос”, рекао је Линта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here