Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Протести грађана Црне Горе против Закона о слободи вероисповести настављени су вечерас широм земље, пошто су привремено обустављени средином марта због епидемије коронавируса. Грађани су изашли на улице Подгорице, Берана, Пљеваља, Бара, Плужина, Будве, а у Никшићу су кренули у литију самоиницијативно, без писане дозволе надлежних. Црква је позвала грађане да поштују забрану окупљања више од 200 људи и да се, у местима где литије нису добиле одобрење, одрже само молебни.

Амфилохије на челу литије у Подгорици

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је са свештенством, након молебна у Саборном храму Христовог Васкрсења, повео литију улицама Подгорице.

Грађани испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици

Грађани испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици

 

Прва литија је кренула у Беранама, а на челу протеста су деца. Грађани су у протестну шетњу кренули и у Плужинама.

Литија у Плужанима

Званично одржавање литије је првобитно најављено и у Никшићу, али црквена општина тог града није од надлежних добила писану сагласност, наводе Вијести.

Због тога су из Цркве најавили да литије неће бити, и да ће се одржати само молебан у храму Светог Василија Острошког. То, међутим, грађане Никшића није спречило да самоиницијативно крену у мирну шетњу улицама тог града и изразе протест.

Најављено је да ће верници кренути из храмова широм земље упркос забрани јавног окупљања више од 200 људи због епидемиолошког ризика.

Протестна шетња у Будви

Председник црногорске владе Душко Марковић саопштио је у четвртак да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно понудили обуставу примене спорног закона до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права, али да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије ипак позвао на наставак протеста.

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори оценио је ту понуду као неуставну и злонамерну, и поручио је да је 12. јул, односно Петровдан крајњи рок за Владин одговор на њихов, како истичу, јасно и прецизно формулисан предлог о измени текста Закона.

Митрополија je средином марта, због епидемије, привремено обуставила протестне литије и саопштила да ће поштовати мере за сузбијање коронавируса које су прописале црногорске власти.

Литије су почели да се одржавају сваке недеље због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести крајем прошле године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here