Mesto za reklamu

21.12.2019.

У Никшићу се данас одржава велики црквено-народни скуп. У Саборну цркву стигле су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца коме ће се поклонити верници из Црне Горе. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са архијерејима служи Свету архијерејску литургију.

На литургији у цркви присуствује више стотина људи. Грађани у Храм пристижу у колонама упркос јакој киши и ветру. Према процени полиције 6.000 људи је са стране стигло у Никшић.

© Sputnik / Дејан Симић

Бројни верници и даље пристижу од самог отварања Саборног храма посвећног Светом Василију Острошком Чудотворцу. Запажено је да полиција опструише долазак народа у Никшић и да детаљно претреса грађане на граници.

На улаз у Никшић полако се прави гужва, а приметан је и већи број полицијских патрола. Улице у близини храма затворене су за саобраћај.

© Sputnik / Дејан Симић

Светитељ из Никшића биће изложен у Храму све док сваки верник који је дошао у Никшић не целива мошти.

© Sputnik / Дејан Симић

Црквено-народни сабор, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, заказан је за 11 сати испред Саборне цркве у Никшићу на коме ће бити прочитан проглас и исказано незадовољство против, како је наведено, антицрквеног Предлога закона о слободи вероисповијести, који ће се 24. децембра наћи пред посланицима Скупштине Црне Горе.

Митрополит Амфилохије ће пренети поруку коју ће послати Ђукановићу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручује да Српска црква није никаква верска заједница, него Црква Христова у Црној Гори која постоји осам векова.

Упутиће поруку председнику Милу Ђукановићу да Митрополија црногорска никад није била аутокефална, као што и није, као и да је једина нормална црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве.

Руска црква је у своје време подржала Митрополију, нарочито почетком 19. века, чак и читав 18. век је подржавала, а у Санкт Петербургу је сахрањен и митрополит Василије Петровић и на његовом гробу пише: Митрополит црногорски, егзарх српскога трона пећкога. То пише у Петрограду, јер је он то и био. Он је чак тражио од Синода Руске цркве да обнови Пећку патријаршију, али то није било могуће. Зато је Руска црква од 1833. године прихватила да рукоположи Петра Другог Петровића Његоша, а онда и да рукополаже и остале митрополите. И не само то. Благодарећи томе, та митрополија која је извојевала слободу, која није прихватила да се потчини Цариградској патријаршији у то време, после укидања Пећке патријаршије и која је водила борбу за ослобођење од Турске и успела, и јесте она која је створила Црну Гору.

Сада се спрема нови Закон о верским заједницама у Црној Гори… Наша основна примедба је што се у том закону не помиње црква. Они нам не признају име које ова установа носи две хиљаде година. Ја нисам никаква верска заједница, ја сам Црква Христова у Црној Гори и ова наша црква православна, црква српска, Пећка патријаршија која постоји осам векова, није установа од јуче. А они то игноришу и свој предлог закона заснивају да не кажем на лажи — да је као наводно Митрополија црногорска црногорска црква, да је она престала да постоји 1918. године, да је не знам ко њу окупирао — и то Српска православна црква којој ова Митрополија припада осам векова.

© Sputnik / Александр Юрьев

Председник Мило Ђукановић рекао је у Скупштини да СПЦ није постојала 1918. године… Он је, нажалост, прихватио ту лаж коју посебно форсира ова секта која ту постоји, а која је себе прогласила за аутокефалну црногорску цркву, а у ствари је безглава. Главе нема ни тај који се приказује као њена глава. То је рашчињени свештеник Цариградске патријаршије… То је групица црквених деликвената које сад ова власт подржава, коју буквално плаћа, даје им новац да могу да опстану и да постоје, а која суштински нема никаквог утицаја у народу. И име које су узели, и начин на који се понашају — а покушавају да отму и име и достојанство Митрополије црногорске која ту постоји кроз векове. А то подржава садашња власт и то ни за ту власт није добро, ни за Црну Гору, јер Црна Гора постоји као независна држава од 2006. године. Ми као црква нисмо против државе, ми само тражимо од државе да се понаша на правни, нормални начин, да доноси законе који су сагласни са вековним предањем Црне Горе, и са савременим, модерним европским законодавством. Ништа друго не тражимо.

Митрополија је родила Црну Гору. А та митрополија је 1918. године одлуком Светог Синода цркве у Краљевини Црној Гори прва васпоставила јединство Пећке патријаршије, са Митрополијом у Србији. Она је била подстицај да се васпостави Пећка патријаршија која је онда потврђена и од Цариградске патријаршије 1922. године и призната од свих помесних православних цркава до данас. То је оно што је историјска чињеница.

Бећковић: Народ ће одбранити своју цркву или нестати

Академик Матија Бећковић изјавио је да из познатих разлога неће присуствовати сутрашњем Великом црквеном народном сабору Митрополије црногорско-приморске у Никшићу, али да верује да неће бити одсутних јер ће народ или одбранити своју цркву или нестати.

Бећковић је рекао да „и да није како је“ нема потребе да иде на сабор да би се знало шта о томе мисли.

„Народ који није у стању да одбрани своју цркву нема разлога да брани било ко. Или ћемо је одбранити или нестати. То је наше бити или не бити. Шта друго“, рекао је Бећковић за Политику.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here