Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Министарка задужена за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо наводи да њена земља сматра да Србија има европску перспективу, али наводи да садашње стање ЕУ не омогућава нова придруживања “у задовољавајућим условима”.

Натали Лоазо наводи да Србија има европску перспективу.

“Француска сматра да Србија има европску перспективу. Својом историјом, цивилизацијом и судбином, она је део Европе”, рекла је у интервјуу за Политику Лоазо, која сутра борави у посети Београду. Наглашава да је Србија, уз Црну Гору, међу земљама које су највише напредовале на путу ка ЕУ, отварањем 16 од 35 поглавља.

“Али пошто смо ми ваши пријатељи, дужни смо да вам кажемо истину: садашње стање Европске уније не омогућава нова придруживања у задовољавајућим условима – како за саму ЕУ, тако и за нове државе које би јој се придружиле”, поручила је француска министарка. Додаје да је неопходно реформисати ЕУ и извршити ревизију њеног функционисања.

На питање која област представља главни изазов за Београд у преговорима о приступању с Бриселом, Лоазо каже да постоје два изазова – јачање владавине права и “неопходност решавања спора о Косову”. Додаје да Француска и ЕУ “одавно позивају Београд и Приштину да нормализују односе како би заједно планирали будућност мира и просперитета”, истичући да њена земља подржава дијалог који води ЕУ и да је спремна да да свој пуни допринос.

“Знам колико је за Србију и српски народ то питање осетљиво. Прошло је двадесет година од краја рата из 1999. и од пресудне је важности за будуће генерације да се тешкоће превазиђу. Знам да је и председник Александар Вучић тиме заокупљен и да тражи компромис кроз дијалог”, рекла је француска министарка.

“Жеља за прикључивање Европској унији подразумева да буду предузете све мере како би се, на пример, гарантовали, по слову закона и у пракси, слобода медија, независна правосудна власт, заштита личних података, ефикасна борба против корупције и организованог криминала. То је у самој сржи вредности Европске уније”, нагласила је француска министарка. Додала да је Француска уз Србију како би јој у томе пружила помоћ.

Упитана који је реалан период за Србију да се прикључи ЕУ, рекла је да “нема смисла да се одређује неки датум, а да се не зна да ли ће Европска унија бити спремна и када ће Србија бити спремна”.

„Српска стварност“ / Политика /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here