Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

На Косову и Метохији одржавају се локални избори на којима грађани бирају градоначелнике и одборнике у 38 општина, од којих је 10 са српском већином. Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа. Бирачка места отворена су у 7 часова.

У 10 српских општина на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина, до којих су 18 кандидати српских листа, а осам су представници албанских странака.

Српска листа има кандидате за градоначелнике у 11 општина — свих 10 са српском већином и у Обилићу, док четири кандидата имају грађанске иницијативе „Српска народна слога“, „Народно јединство“, „Народна слога“ и иницијатива „Слобода“.

Такође, четири кандидата наступају самостално на изборима.

Локално руководство бира се на четири године, а ови избори, према оценама аналитичара, биће први тест за Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија који је на парламентарним изборима у фебруару ове године убедљиво победио освојивши више од 50 одсто гласова.

Централна изборна комисија (ЦИК) верификовала је 89 политичких субјеката који ће учествовати на изборима, од којих су 32 политичке странке и коалиције, 33 грађанске иницијативе и 23 независна кандидата.

Према подацима ЦИК-а право гласа има 1.885.448 грађана, у 883 бирачка центара са укупно 2.477 бирачких места.

На локалним изборима учествује укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина, наводи Косово онлајн.

Локалне изборе на Косову и Метохији надгледаће 3.352 полицајаца и 80 тужилаца.

Чланови бирачких одбора и посматрачи избора треба да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на вирус корона, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here