Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да је, према последњим подацима, 649 здравствених радника заражено коронавирусом, од овог броја њих 56 је хоспитализовано, док су остали у самоизолацији.

Лончар је на редовној конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту становништва од заразне болести COVID-19 рекао да је у ковид амбулантама у Београду укупно прегледано 2.798 особа, а у току ноћи још њих 130.

Он је прецизирао да је само на Инфективној клиници јуче обављен преглед 246 пацијената, од чега су 62 особе морале да остану на болничком лечењу.

Такође, како је додао, у KBC “Бежанијска коса” збринуто је седам пацијената, на Ортопедској клиници Бањица три, у Смедеревској Паланци 10, у “Штарк арени” један, у КБЦ “Драгиша Мишовић” један, КБЦ Звездара 14, КБЦ Земун 20, ВМЦ Карабурма један и на Институту за реуматологију КЦС два пацијента.

Министар је саопштио да је у Србији у последња 24 часа тестирано највише људи до сада – 9.910, од чега је 392 позитивно на коронавирус.

Од последица заразне болести COVID-19 од јуче је преминуло још десет особа, а укупно од почетка пандемије 452, навео је он и додао да је хоспитализовано 4.716 оболелих, а 184 пацијента су на респираторима.

Према његовим речима, у нашој земљи је до сада тестирано 534.488 особа, а укупан број заражених износи 20.109.

Лончар је указао на то да је током априла број заражених старости од 20 до 29 година чинио 9,17 одсто укупног броја заражених, док та популација сада учествује у укупном броју заражених са 19,31 одсто.

Он је изнео податак да је у априлу број заражених у структури од 30 до 39 година био 15,43 одсто, сада је тај проценат 24,14, док је у структури од 40 до 49 година, у истом месецу, број заражених био 18,63 одсто, а сада је 20,8 одсто.

Ово је, како је рекао, показатељ колико млађи сада више обољевају, с тим што је сада већи број њих и на респираторима.

Министар је истовремено нагласио да у Србији није било обдукције ковид пацијената, и пренео да је од декана Медицинског факултета добио потврду да обдукције нису рађене на Институту за патологију, као и од директора Судске медиције да ни код њих није било утврђивања узрока смрти таквих пацијената.

Он је подсетио на то да је став СЗО да не смеју да се раде обдукције код ковид позитивних пацијената, истичући да једино обдукцијом може да се утврди од које је болести неко умро.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић навео је да је најчешћи симптом код заражених коронавирусом повишена телесна температура, али да није могуће на основу само једног симптома утврдити да ли је пацијент заражен тим вирусом или није.

Он је, одговарајући на питање да ли се пацијенти анкетирају о томе које симптоме имају, као и да ли се води статистика о томе који су симптоми најзаступљенији код заражених, рекао да је тренутно најчешћа симптоматологија повишана температура, али и главобоља, губитак чула мириса и укуса, као и повраћање.

Све то зависи од случаја до случаја, од старосне доби заражених, од тога да ли је реч о пушачима, објаснио је Стевановић и нагласио да пацијент мора да обави разговор о симптомима са својим лекаром, након чега се утврђује да ли ће ићи на тестирање.

Он је указао на то да Србија, као и сви у окружењу и у свету, редовно учи и сазнаје нове чињенице о вирусу, те да не постоје специфична питања о самом вирусу, већ специфична питања за саме пацијенте како би се утврдило какве симптоме имају.

Директор Инфективне клинике је упозорио на то да од укупног броја заражених приближно пет одсто пацијената захтева респиратор, наводећи да је у априлу на респираторима било више старијих грађана, док су сада већином млађи, јер се они више и заражавају.

Оно што је резултат сазнања у свету и код нас јесте да мушкарци чешће обољевају и са тежом клиничком сликом, и то је у процентима однос 60 према 40 за мушкарце, саопштио је он.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је извесно да ће се ефекти примене нових мера видети наредних дана ако се будемо понашали одговорно и савесно, као последњих дана.

Она је навела да ће показатељ бити опадајући тренд, а да је једини прихватљив податак да број оболелих буде једнак нули.

Међутим, забрињава то што је у току данашњег дана приближно 400 новозаражених, нагласила је она и оценила да ће тај број, и када се буде смањивао, и даље бити прилично висок.

Кисић Тепавчевић је истакла да се процењује да има пет до 10 пута више заражених коронавирусом и да се зато толико инсистира на поштовању превентивних мера.

Она је, одговарајући на питање који тачно тестови улазе у број заражених који се свакодневно саопштава јавности, објаснила да су то резултати само PCR тестова.

Златни дијагностички стандард за овај вирус је PCR тест. Серолошки тестови су само оријентациона тријажа за оне који можда имају обољење. Никоме се не поставља дијагноза на основу резултата серолошког теста, поновила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, постоје јасне индикације коме се, када и како ради PCR тест, док се за одређене категорије спроводи серолошко тестирање.

Она је додала да су сви који имају симптоме и који су оболели, иако је можда PCR тест био негативан, збринути у болницама и воде се као вероватни случајеви.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here