Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас, након седнице са директорима ковид болница, да је КБЦ Звездара изашао из ковид система и да ће већ сутра примити нон ковид пацијенте.

Лончар је рекао да ће данас и сутра почети да се празни и Ортопедска болница Бањица, која ће након дезинфекције бити у могућности да прими прве ортопедске пацијенте почетком наредне седмице.

Он је подсетио на то да су се у редован систем рада већ вратили Клиника за дерматологију и Институт за реуматологију.

Према његовим речима, смањује се број пацијената у ковид болницама, тешких болесника на респираторима, као и број умрлих, али да је још увек велики број прегледа у ковид амбулантама.

Наиме, како је указао, у ковид амбулантама у Београду сваког дана прегледа се између 1.500 и 1.600 људи.

Министар је пренео да ће, ако настави да пада број заражених пацијената, следећа из ковид система изаћи Медицина рада и Општа болница у Младеновцу.

Лончар је апеловао на све грађане да се придржавају мера – носе маске, одржавају дистанцу и хигијену.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КСЦ Горан Стевановић прецизирао је да се од 15 до 20 одсто од свих дневних прегледа у ковид и тријажним амбулантама у Београду обави у овој установи.Он је нагласио да су то и даље тежи болесници, са тешком клиничком сликом, што је разлог за велики опрез.

Стевановић је упозорио на то да се лекарима јављају и пацијенти који имају покушаје самолечења у кућним условима, и тим поводом апеловао на све грађане да се, када имају симптоме, јаве лекару јер је преглед најважнији.

Према његовој оцени, добро је што се смањује број пацијената на интензивној нези, али морамо и даље да поштујемо мере, поготово у условима отворених граница у региону.

То је, како је објаснио, неопходно како бисмо могли да функционишемо у новој реалности, да успоставимо функционисање школа, факултета и здравственог система, посебно у нековид делу за пацијенте који су имали заказане прегледе, дијагностику, интервенције.

Стевановић је још једном апеловао на све да поштују мере, пре свега држање дистанце и ношење маски, јер је то за сада ефикасно и доказано, док неко од кандидата за вакцину не прође провере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here