Mesto za reklamu

28.06. 2020.

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је да је данашња седница Главног одбора (ГО) ДС-а у Шапцу једина легална, док је скуп у Београду који организују његови противници – противан Статуту странке. Лутовац је рекао да се у Шапцу окупило 196 од око 300 активних чланова ГО ДС што је, према његовим речима, сигурна већина. У исто време део ГО ДС одржао је седницу у Бограду, која је сазвана на захтев наводно 137 чланова ГО. Та групација тврди да су они такође легитимни.

Председник ДС поручио је, на отварању седнице Главног одбора, противницима који покушавају да изазову “кризу унутар ње”, да “скину политичке маске и да се међусобно погледају у очи”, наводећи и да је ДС одбрањена и да се квалификовала да буде предводник у суштинском мењању Србије, заједно са грађанима.

“Морамо једни друге у очи да се погледамо и да кажемо – да ли желите да будете ДС или само украс у Вучићевом парламенту, Вучићевој влади и Вучићевој политичкој сцени”, рекао је Лутовац, наводећи да је ДС одбрањена и да су грађани видели да је тај тест положен са највишом оценом.

ГО једногласно је разрешио дужности секретара ДС Горана Јанића.

Лутовац је, често прекидан аплаузима, рекао да се на седници ГО, у Земуну, прошле седмице, десила “срамота за коју смо ми, који нисмо били криви, морали да се стидимо”, као и да је “неопходно објаснити грађанима шта је суштина тог догађаја”, када је седница прекинута па је данас настављена у Шапцу.

Како је рекао, “инциденте и лошу слику о ДС у јавности су послали исти они који већ две године праве опструкцију у ДС, незадовољни својим положајем, мада су манипулацијама придобили неке чланове који су имали добре намере”.

“Суштинско је неслагање са онима који кажу – Вучић је украо нашу политику и не треба да га нападамо већ да подржимо његову политику. То је наивно и за децу у основној школи, а то су биле поруке у унутар страначкој кампањи”, рекао је Лутовац, наводећи да је добио изборе у странци на томе да ДС мора бити “оштра опозиција Вучићу и Српској напредној странци(СНС)”.

Такви су сматрали, рекао је, да ДС треба да са “Вучићем и СНС прави отворену коалицију или буде икебана”, али “ми не пристајемо ни на једно ни друго, јер то није добро ни за ментално здравље, ни за Србију, ми смо алтернатива а не његави послушници”.

Знајући да је огромна већина ДС за опозицону линију, они су такав став износили “иза кулиса, а пред јавности су ћутали или говорили нешто друго, уместо да додју на ГО и отворено кажу за шта се залажу па ће видети какав је одговор”.

Линија раздвајања је, како је нагласио, однос према СНС, према функционисању ДС и реформама.

“Имамо проблем за вечитим функционерима, са људима који су у ДС ушли као министри, функционери и они не могу да замисле друкчији ДС осим ако су они функционери, или се искључиво они питају”, рекао је Лутовац.

Како је рекао, за такве је чланство “само војска која ће им обезбедити мандате, а они ће да раде за себе, али то веме је прошло”.

Како је истакао, на првом месту је интерес јавности, па ДС и тек онда личне амбиције.

“Отпор реформама је велик”, рекао је Лутовац, наводећи да противници промена у начину функционисања ДС имају подршку Српске напредне странке.

Потпредседница ДС Драгана Ракић је изјавила да је “ово једина легитимна и легална седница ГО”.

Део ГО ДС у Дому омладине: Седница легитимна, одржана на захтев 137 чланова

Део главног одбора Демократске странке (ДС) одржао је своју седницу у београдском Дому омладине.

Уместо неслагања унутар странке, фокус окупљања, ипак је био спровођење одлуке о уједињењу опозиционих странка која је усвојена у мају 2019, али и да се донесе одлука о расписивању избора за локалне организације ДС.

Поручено је и да је седница легитимна јер је одржана на захтев 137 чланова, као и да је председник Зоран Лутовац добио позив да дође, али се како чланови странке тврде, није огласио.

Иначе, седници су присуствовали бивши председник ДС Драган Шутановац, бивши посланици Александра Јерков, Горан Ћирић, Балша Божовић и председник СДС Борис Тадић.

Део ГО ДС на седници одржаној у Дому омладине у Београду донео је одлуку којом је обавезао заменика председника Драгослава Шумарца, председницу Организационог одбора Виду Огњеновић и потпредседницу Демократске странке Александру Јерков да у најкраћем могућем року обаве све разговоре са Небојшом Зеленовићем и Борисом Тадићем.

“Тачком два Одлуке предвиђено је да уговор о уједињењу мора предвиђати и модел приступања чланства ових странака ДС-у, и овластио Драгослава Шумарца, Виду Огњеновић и Александру Јерков да потпишу уговор о уједињењу”, наводи се у саопштењу.

У делу седнице отвореном за јавност, присутним члановима су се обратили Вида Огњеновић и Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке.

Вида Огњеновић је рекла да се демократе 21. јуна нису спремале за никакав сукоб, него за праву демократску процедуру, да се одлуке доносе гласањем након исцрпне дебате, а не механичким прихватањем наредбе.

Она је подсетила да је та седница прекинута зато што је радно председништво одбило важне предлоге чланства – утврђивање броја присутних у складу са процедуром и расписивање избора у странци. Она је рекла да је ДС више него икада потребна Србији, а да се за ДС у јавности једва чуло.

Борис Тадић је рекао да би се одазвао и позиву Зорана Лутовца да дође на састанак у Шапцу да је такав позив добио, да није ни на чијој страни, осим на страни ДС.

Он је оценио да СНС може да победи само ДС и да је задатак свих присутних да ту странку изграде заједно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here