Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да су разговори између власти и опозиције уз посредовање представника Европског парламента “једини прави разговори о слободним и поштеним изборима”.

На седници Главног одбора Демократске странке, Лутовац је казао да се кроз однос према овом дијалогу види кључна подела на политичкој сцени Србије данас.

“На једној страни су они који Вучића и Дачића прихватају као медијаторе, и они ће изаћи на изборе без обзира на исход дијалога. На другој страни смо ми, који сматрамо да Вучић и Дачић не могу бити медијатори”, рекао је Лутовац.

Председник Демократске странке тврди да је “паралелни дијалог” осмишљен да “обесмисли суштину преговора” између власти и опозиције, као и да се маргинализује улога Европског парламента.

Лутовац каже да не очекује да представници Европског парламента заступају интересе опозиције, већ да заступају аргументе, односно европске вредности и стандарде.

Подсетио је да је ДС са још пет проевропских странака сачинила платформу за преговоре о слободним и поштеним изборима.

Председник ДС-а је навео да су захтеви те платформе да се грађанима обезбеди слободно и тајно гласање на изборима, да се спречи злоупотреба јавних ресурса у политичке сврхе, да се ослободе медији како би грађани могли да буду потпуно, истинито и благовремено информисани, а политички актери подједнако заступљени у изборној трци.

Међу захтевима су, додаје Лутовац, и да се успоставе стручна тела која контролишу предизборни и изборни процес и брзо реагују на све неправилности, а последњи захтев је да се избори раздвоје.

Да би се остварили ти захтеви, Лутовац је казао да предлаже усвајање посебног закона – Лекс специјалис – који би садржао правне норме нужне за одржавање слободних и поштених избора.

Лутовац је рекао да се и на основу тих захтева види да они не траже већа права за опозицију, као што им се, како каже, спочитава у јавности, већ да траже права која припадају грађанима Србије.

“Не тражимо ми никакве уступке нити компромис, већ права и слободе за грађане, а овде се све време замењују тезе као да ми све време тражимо већи број минута за опозицију и већа права за опозицију”, навео је Лутовац.

Према његовим речима, ако тих права не буде, грађани имају право на грађанску непослушност. Лутовац је закључио да ДС жели да Србија буде држава владавине права и грађанских права.

На седници Главног одбора Демократске странке усвојен је извештај председника Зорана Лутовца и за јул месец расписани су нови избори за председника и потпредседнике Демократске странке, саопштила је ДС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here