1. 13. 2020

Македонски документарни филм “Земља меда” редитеља Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова номинован је за Оскара у две категорије: за најбољи документарни филм и најбољи страни филм.

То је први филм у македонској историји номинован за Оскара у две категорије.

“Земља меда” је филм о пчеларки Атиџе Муратовој која живи у руралном делу Македоније и сниман је три године.

Македонски документарац такмичиће се са филмовима ​ “Медени месец”, “Пећина”, “Доба демократије”, “За Саму” и “Америчка фабрика” – документарац рађен у продукцији бившег америчког председника Барака Обаме.

То је објавила Америчка филмска академија. Церемонија уручења “Оскара” биће 9. фебруара. За “Оскара” је пре 25 година био номинован играни филм “Пре кише” (Пред дождот) Милча Манчевског у категорији за најбољи страни филм.

Докуметарни филм Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова “Земља меда” крајем 2019. је “Њујорк тајмс” изабрао за “филм године”, стављајући га испред филмова Мартина Скорсеза и Квентина Тарантина.

“Земља меда” већ је освојио три награде на прошлогодишњем њујоршком Фестивалу “Санденс” који је један од најзначајнијих америчких фестивала независног филма, а добио је и друге награде, међу којима у Барселони и Тел Авиву.

У конкуренцији за најбољи страни филм су пољски “Христово тело”, француски “Клетве”, јужнокорејски “Паразит” и филм Педра Алмодовара “Бол и слава”.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here