Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Француске Емануел Макрон је изјавио да је поновио председнику Украјине Владимиру Зеленском да је Русија моћна држава, која је била, која јесте и која ће бити део Европе, а да ће Кијев морати да преговара с Москвом.

„У сталном сам контакту с председником Зеленским. И поновио сам да ми, Европљани, делимо један континент, а да је географија тврдоглава – Русија никуда с тог континента неће отићи. Она је била, јесте и биће његов део. Русија је моћна држава. Због тога никада нисам делио приступ према којем ћемо данас почети рат с Русијом, а сутра ћемо желети да је уништимо. Не“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре с румунским председником Клаусом Јоханисом.

Емануел Макрон је истакао да су украјинске власти дужне да преговарају с Русијом након успостављања примирја.

„Доћи ће дан кад ћемо помоћи Украјини да опстане… када ће бити успостављен прекид ватре, мораћемо да почнемо да преговарамо. Председник Украјине и чланови владе су дужни да преговарају с Русијом“, рекао је Макрон и нагласио да ће тог дана и Европљани седети за преговарачким столом, као гаранти безбедности.

На питање да ли је могућа његова посета Кијеву ове седмице, Макрон је одговорио да сматра да је „неопходна нова дискусија с Украјином“.

Председник Француске је у уторак допутовао у посету Румунији како би се састао с француским војницима размештеним у тој земљи, у оквиру мисије НАТО-а.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here