Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Лидери 27 земаља Европске уније петог дана самита у Бриселу, после много несугласица и тензија, постигли су договор о пакету помоћи привреди због пандемије коронавируса и буџету за период од 2021. до 2027. године. Договор је “тежак” укупно 1.824 милијарде евра.

Пакет помоћи је вредан 750 милијарди евра и обухвата како кредите тако и бесповратне зајмове како би се сузбиле последице рецесије због ковида 19.

“Овај договор шаље конкретан сигнал да је Европа сила која је спремна за акцију. Суштина није у новцу него у много више ствари, у радницима и њиховим породицама, њиховим радним местима, здрављу и благостању. Мислим да ће овај договор бити сматран кључним тренутком на европском путовању, али ће нас такође и увести у будућности”, поручио је председник Евроског савета Шарл Мишел.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је да ће 28 одсто од 750 милијарди ићи као помоћ Италији, од чега 81 милијарда кроз грантове, а 127 милијарди кроз зајам.

Лидери ЕУ у Бриселу договорили су се и о укупној суми буџета за период од 2021. до 2027. а који је “тежак” 1.074 милијарде евра.

Шарл Мишел каже да је новим договором “први пут у историји ЕУ” буџет снажно повезан са климатским циљевима, а владавина права је постала одлучујући критеријум за потрошњу из буџета.

“Показали смо да магија европског пројекта наставља да живи, јер чак и када неко помисли да је нешто немогуће, увек постоји могућност да се дође до решења, уз помоћ поштовања и жеље да се ради заједно, преброде препереке и заједно крене у будућности”, поручио је Мишел из Брисела.

Француски председник Емануел Макрон каже да је договор разлог за славље, док је Ангела Мекел нагласила да се показало да је Унија способна за заједничко деловање чак и за време највећих криза и да је спремна да крене новим путевима чак и у ванредним околностима.

Као резултат договора ојачао је евро у односу на долар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here