Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Да ли смо безбедни после прележаног корона вируса? Колико дуго је јака одбрамбена линија састављена од антитела? Од чега зависи колико ће остати у игри, и да ли нам је то гарант, да ковид 19 неће опет напасти наш организам. Шта до сада знамо о тзв. ИгГ антителима и шта се дешава када им истекне рок трајања?

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), каже за РТС да су до сада тестирали више од 30 000 људи, од који прате њих 1000.

Марија Гњатовић наглашава да “антитела трају месецима након прележане болести, до сада нисмо имали појаву реинфекције, односно поновног заражавања, код особа које имају ИгГ антитела.

Делићи имунитет слагалице, тек се слажу. Још треба много тога открити. Шта су показале ваше студије које спроводите већ готово 10 месеци – ви пратите 1000 пацијената од марта, а до сада сте тестирали више од 30 000 људи- колико трају ИгГ антитела у организму?

– Истраживања показују да је имунитет код великог броја људи трајан и да антитела трају месецима након прележане болести. Да наравно има и оне групе људи који одговоре краткотрајним имунитетом, али и групе људи који заправо ни не одговоре стварањем антитела. На нашем узорку је три процента оних који не одговоре стварањем антитела, док је мање од 5 процената оних, код којих антитела нестају током времена.

Ако је нека особа вадила крв и резултат је такав да је вредност ИгГ антитела 60, а вредност ИгМ 55 шта то значи?

– То значи да је ово нека фаза опоравка инфекције и да су присутне обе класе антитела. На почетку инфекције се прво јавља ИгМ класа антитела, јављају се на око пет до седам дана након појаве симптома. Након десет до 14 дана, долази со стварања ИГГ класе антитела и заправо тада почиње опоравак од инфекције. Тада људи више нису инфективни по окружење. ИгМ класа антитела, требало би да пада у периоду од четири до шест недеља. Наглашавам, истраживања показују да је имунски одговор варијабилан и да постоје различити модели како људи одговарају на инфекцију вирусом САРС Цов2. То зависи од много фактора, као и за друге болести, зависи од стања организма, од неке генетске предиспозиције за различите одговоре. Тако да то што ИгМ класа антитела нестане за неколико недеља је добро и добро би било, да у исто време, ИгГ класа антитела скаче, односно да се њене вредности повећавају.

Антитела су кључни део наше имунолошке одбране и спречавају вирус да уђе у ћелије тела. Да ли то значи да неко ко је прележао коронавирус и има ИГГ антитела, не може опет добити корону?

– Антитела су кључна у одбрани од вирусних инфекција. Свакако су она један од параметара имунитета који се укључује у борбу против различитих патогена и вируса. Ту су и различите врсте имунолошких ћелија које се кативирају. У тренутку када пацијент буде заражен. Али антитела јесу кључна, и то неутралишућа антитела. То су она антитела која спречавају улазак вируса у ћелије. То су протеини који опколе вирус и не дају му да продре у ћелије и на тај начин онемогуће да се он размножава у организму. Неутралишућа антитела, добро колерирају са класом ИгГ антитела. Што су више класе ИгГ антитела, све је више неутралишућих антитела, која су важна за одбрану од реинфекције. Од оних случајева које ми пратимо, до сада нисмо имали појаву реинфекције, односно поновног заражавања, код особа које имају ИгГ антитела. Имамо укупно четири пријављена случаја реинфекције, од 1.000 која пратимо, али је то код особа која немају ИгГ антитела.

Зашто поједини стручњаци сматрају антитела не значе да имамо имунитет?

– Антитела јесу добра мера имунитета и квалитета имунолошког одговора. Нису једина која учествују у одбрани, али су за вирусне инфекције веома значајна. Ту су и Т ћелије, које и без посредовања антитела, могу да нападају заражене ћелије и да штите организам, али свакако да су антитела веома важна.

Зашто се код појединих задржавају три месеца, код других нпр. три недеље. Од чега то зависи?

– Ми пратимо пацијенте од марта. Сви наши пацијенти који су прележали у марту ковид 19, и даље имају јако добре вредности антитела. Та антитела опадају временом, код некога долази чак и до пораста, уколико дође до поновне изложености вирусу. Као у случају примене друге дозе вакцине. ИгГ антитела расту и стварају се и након вируса и тако се прави заштита од реинфекције. Организам покушава да направи модел како ће да се брани, ако дође до поновне изложеност.

Када могу да се детектују антитела, тзв. ИГГ. У ком стадијуму, дану, заразе короном?

– ИгМ се детектују на почетку инфекције. У просеку је то пети дан од појаве симптома. Али има случајева и касније. По неколико дана, као одложени имунски одговор. ИгГ између десет и 14 дана након појаве симптома.

Да ли сте имали случајеве да је неко више од три, четири месеца позитиван на коронавирус?

– Имали смо и по шест месеци. Интересантно је за овај вирус да ИгМ класа антитела толико опстаје толико дуго у организму. Оно што збуњује и лекаре и пацијенте јесте да ли ИгМ класа указује на присуство вируса? Да, на присуство неких депоа вирса свакако да, али не мора да указује на то да су пацијенти и даље инфективни. Доста студија је урађено на тему повезаности између појаве ИгГ, ИгМ антитела, и инфективности и присуства вируса у горњим дисајним путевима. Показано је да у тренутку када дође до синтезе ИгГ класе антитела, пацијенти више нису били инфективни, односно није био детектован вирус у горњим дисајним путевима.
Присуство ИгМ антитела треба пратити, јер указује на то да ли се организам у потпуности изборио против овог вируса или не.

Колико и како се разликује имуни одговор који организам створи после прележаног вируса, од оног који вакцина треба да му да?

– Много зависи од тога на ком принципу вакцина ради. Већина вакцина, које се потенцијално могу наћи на тржишту, јесу генетске вакцине које носе генетски материјал вируса, који треба да се инкорпорира у ћелије и да продукује протеине које продукује сам вирус. У зависности од тога шта се у највећој мери створи, која врста протеина, зависиће дужина имунолошкопг одговора, односно заштите коју ће вакцина да створи. Не мора бити еквивалентна природној инфекцији. Наспомињем, да све студије показују да је имунолошки одговор и на природну инфекцију и на вакцину веома варијабилан. Претпоставља се да ће те МРНК вакцине, односно РНК вакцине, дати заштиту најдуже до две године.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here