Mesto za reklamu

29.05.2019.

„Председник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је у Приштини након званичних разговора са председником Владе Републике Косово Рамушом Харадинајем да су односи Црне Горе и Косова пријатељски, да двије државе остају доследне у реализацији добросуседских, европских и евроатлантских циљева те у економској сарадњи, посебно у развоју инфраструктуре.

„Увијек ми је задовољство да дођем у Приштину да се сретнем са председником Харадинајем и да разговарамо о свим питањима која се тичу билатералних односа две земље. Данас сам имао посебно задовољство да присуствујем отварању Развојног центра Црногораца у Приштини. То је доказ да две земље баштине трајно и суштинско пријатељство, да су посвећене основним вредностима које баштине наше земље као и вредностима Европске уније, да су мултикултуралност и мултиетнички склад, поштовање вредности наших заједница највећа потпора одрживости наших држава и нашег трајног пријатељства“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Председник Владе Црне Горе се захвалио Влади Косова и њеном председнику на ангажману на препознатљивости и видљивости црногорске заједнице на Косову.

„Од председника Харадинаја сам на овом састанку добио уверавање да ће црногорска заједница бити институционално препознатљива у будућности“ – рекао је председник Владе Црне Горе.

На састанку је – рекао је премијер Марковић – било речи и о билатералним односима пре свега о економској сарадњи и то конкретно на инфраструктурним пројектима.

„Развој инфраструктуре је кључна претпоставка и основа нашег убрзаног развоја. Честитам председнику и његовој Влади на резултатима које су остварили на развоју путне инфраструктуре. И Црна Гора то ради и верујем да ћемо у годинама које следе достићи и ваш резултат и ваш напор и да је то најбољи допринос агенди повезивања за коју смо се определили у Трсту када смо потписали Акциони план“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Председници влада Црне Горе и Косова су се сагласили да данашње отварање аутопута од Приштине до границе Косова и Македоније не представља вредност само за те две државе већ за цео регион.

„То ће убрзати и повезати Македонију и Косово са Црном Гором, то ће ојачати и унапредити кретање грађана и туриста и истовремено дати нову прилику за наша предузећа и нашу привреду“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Председник Владе Црне Горе је рекао да је на састанку разговарано и о унапређењу инфраструктуре у граничном подручју и то на правцима Пећ – Рожаје и Плав – Дечане рекавши да је то захтев становништва са обеју страна границе.

„Дакле Косово и Црна Гора веома динамично развијају своје односе и своје партнерство. Ми се веома добро разумемо у плану реализације кључних циљева двеју земаља, а они су европски и евроатлантски. Црна Гора стоји на располагању нашим косовским пријатељима да им пренесе сва искуства и подршку коју смо имали и у евроатлантском процесу у чланству у НАТО-у и наравно наше искуство када је у питњу преговарачи процес са Европском унијом“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Премијер Косова Рамуш Харадинај поновио је речи премијера Марковића рекавши да Црна Гора и Косово остају пријатељи, доследни у реализацији својих стратешких интереса који су не само добросуседски него европски и евроатлантски.“, наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here