Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да приштинска “Платформа о дијалогу о нормализацији односа Косова и Србије” није платформа за дијалог са Београдом, већ документ чији је циљ подривање могућности доласка до решења.

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да очекује да ће различити чиниоци у међународној заједници наћи за сходно да реагују на овај текст и укажу да ово није правац за дијалог.

Он је нагласио да платформа приштинских власти нема никакве везе с намером за постизање договора с Београдом, већ представља крунски доказ да је Приштина против дијалога.

То није платформа за дијалог, већ против дијалога и за продубљавање проблема са Београдом. Ово је списак жеља сепаратиста у Приштини окренут ка томе да дијалог сруши и изврне руглу, подвукао је Ђурић.

Србија, како је поручио, остаје посвећена истинском дијалогу, али да бисмо разговарали Приштина мора да укине антцивилизацијске таксе. Хајде да на цивилизован, озбиљан и реалан начин градимо будућност српског и албанског народа на овом подручју.

Ђурић је предочио да платформа већ у првој тачки говори о територијалном интегритету и суверенитету Косова, истакавши да они ту територију сматрају недељивом и недодирљивом.

Ако је за њих 10.887 квадратних километара такозваног независног Косова, за нас то није и нај начин се не може доћи до компромиса, нагласио је он и додао да није тачна ни тврдња из документа да је независност Косова прихватило 115 земаља, јер се тај број смањио.

Према његовој оцени, читава платформа обилује парадоксима и контрадикторностима јер, између осталог, говори о потреби да се казне Срби одговорни за злочине, при чему приштинска страна није казнила никога из својих редова.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here