Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Захтев привремених институција самоуправе у Приштини представља грубо кршење ЦЕФТА споразума и споразума у бриселском дијалогу, који на овај начин не могу да се мењају, каже за Косово онлајн Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије, поводом захтева које је Приштина послала ЦЕФТИ, а у коме се тражи да више не буду представљени уз посредство УНМИК-а.

Да се Приштина обратила ЦЕФТИ саопштила је данас косовска министарка индустрије и трговине Розета Хајдари, наводећи да је писмо са овим захтевом послато 24. септембра.

Матић, међутим, каже да “привремене институције самоуправе у Приштини нису у позицији да УНМИК-у испред ЦЕФТЕ одузимају статус”.

“Надлежна особа испред Републике Србије је истог дана послала одговор у оквиру ЦЕФТА, укључујући и представнике Европске комисије, да је захтев неприхватљив у оквиру ЦЕФТА”, каже Матић за Косово онлајн.

Иначе, Косово* је постало пуноправни члан ЦЕФТА у јулу 2007. године, али је споразум о слободној трговини у име тзв.Косова потписао УНМИК, у складу са Резолуцијом Савета безбедности 1244. Одлуке у ЦЕФТИ доносе се консензусом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here