Mesto za reklamu

26.09.2019.

Комитет за правне послове (ЈУРИ) европског парламента одбацио је кандидатуру предложеног мађарског комесара за проширење Ласла Трочањија, преноси Танјуг.

Подсетимо, новоименована председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је у Бриселу задужења која је доделила свом тиму од 27 комесара, међу којима је и некадашњи мађарски министар правде Ласло Трочањи, који је требало да буде нови комесар за суседство и проширење.

Одбачена је и кандидатура румунске политичарке Роване Плумб, која је требало да буде нови комесар за транспорт. Очекује се да новоименована председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопшти даље кораке у овој ситуацији.

Кандидат за новог европског комесара за суседску политику и проширење Ласло Трочањи и пре почетка саслушања у Европском парламенту суспендован је као могући нови члан тима Урсуле фон дер Лајен.

Одбор за правне послове (ЈУРИ) Европског парламента је констатовао да постоји конфликт интереса у случају кандидата номинованих од стране Мађарске и Румуније.

Трочањи је, како се незванично наводи у Бриселу, суспендован због нејасноћа у вези с функционисањем његове адвокатске канцеларије коју је основао док је био министар правде у влади Виктора Орбана.

Рована Плум је суспендована због разлике у имовинском извештају који је доставила Букурешту и Бриселу.

Она није пријавила позајмицу од 800 хиљада евра која је била коришћена у сврхе њене изборне кампање током европских избора.

У Европској комисији кажу да су се приликом избора кандидата водили принципом да сваки комесар мора да буде „независан и да ради у општем интересу ЕУ“, а да је на Европском парламенту да провери да ли су ти критеријуми у потпуности испуњени.

И док у Комисији напомињу да после суспензије кандидата за комесаре постоје „различите опције“, у Европском парламенту наводе да је сада на новоименованој председници Европске комисије да „предложи следеће кораке“.

Према ЕУ процедурама постоји могућност да суспендовани кандидати за комесаре разреше конфликте интереса до почетка саслушања, заказаног за 30. септембар.

Могуће је и да Урсула фон дер Лајен затражи од Румуније и Мађарске да пошаљу нове кандидате за предложене функције, али и да ресоре проширења и транспорта додели неком од већ предложених комесара из друге чланице ЕУ.

Када је у питању ресор проширења најчешће помињан је словеначки кандидат за комесара Јанез Ленарчић, а спекулише се да би досадашњи комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, поред бриге о ЕУ буџету, желео да поново добије овај ресор.

Када је реч о формирању новог тима Европске комисије под истрагом о корупцији и злоупотреби положаја су и бивши министар спољних послова Белгије Дидије Рејндерс као и некадашња министарка одбране Француске Силви Гулар.

Званична саслушања кандидат за комесаре требало би да почну 30. септембра, а Европски парламент би о комплетном саставу нове Европске комисије требало да гласа 23. октобра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here