Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Министар културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да је истражним органима предала документа која указују на повезаност криминалне групе Вељка Беливука са државним функционерима, а везано за област културе.

Гојковић је изјавила да је предала два предмета који се односе на везу ресорног Министарства са инкриминисаним лицима и најавила да ће предати и трећи документ који је у вези са тешком крађом у једном београдском музеју.

“Не знам да ли трећи предмет има везе са том групом, али видим да се појављују одређене навијачке групе за тај музеј и треба истражити. Оно што сам нашла није потпуно, али је очигледно повезано са више страна и са више нивоа власти”, рекла је Гојковић за телевизују К1.

Нагласила је да је реч о “чистом криминалу”, али да не може да говори о детаљима тих предмета због тока истраге.

“Јавност ће бити шокирана колико је то далеко отишло, а онда неко поставља питање да ли је имало везе са МУП-ом. Па ако је имало везе у култури, онда је сигурно имало и са МУП-ом”, рекла је Гојковић.

Изразила је уверење да ће председник Србије Александар Вучић оценити моменат у складу са током истраге, коју спроводе полиција, Тужилаштво, БИА и друге информативне агенције и да ће изнети сва своја сазнања о умешаности државних функционера у криминалне афере.

“Председнику је најтеже јер је имао поверење у одређене људе који су радили против њега, његове породице и државе. Он нема шта да крије и сигурно ће рећи о коме се ради”, рекла је Гојковић.

Упитана да ли зна о чему се тачно ради, министарка је казала да може само да претпостави и подвукла да се влада не меша у рад полиције, Тужилаштва и безбедносних агенција, али да је у последњие време сваки члан владе имао одређена сазнања о спрези делова државе и мафије.

“Тога се много скупило, немогуће је да се у Србији створи мафија, а да у томе нису учествовали делови државе и одређених министарстава”, нагласила је Гојковић.

Додала је да верује свом страначком колеги Милошу Вучевићу да су на челу свега двоје министара и да претпоставља на кога је мислио.

На питање какав потез очекује од премијерке Ане Брнабић која би требало да “прави резове” у влади, Гојковић је казала да ће се, када се завши истрага и види ко је учествовао у стварању мафије у Србији, сигурно разговарати о функцијама.

“Ако се претпоставке Вучевића, мене и неких других, и поруке председника Републике заиста обистине и докаже умешаност државног врха, илузорно је говорити да ће неко бити у затвору или министар било чега или на било ком положају у држави. Не морају то бити само министри, убеђена сам да је то доста дубоко ушло”, навела је Гојковић.

Она је казала да није имала контакте са министрима на које се сумња да су имали везе са криминалним круговима јер се, како каже, “не преплићу у својим пословима”, као и да никада није била пријатељ са њима.

На питање шта је јавност добила објављивањем фотографија масакрираних жртава криминалног клана Вељка Беливука уз констатацију да је део јавности то поздравио, а део негодовао, Гојковић је рекла да то види као потребу да се јаве људи који би могли да знају ко су жртве и да се помогне да се идентификују.

Гојковић је казала да објављивање таквих фотографија у Србији није изузетак и да се у свету свашта може видети на насловним страницама новина са циљем да се помогне полицији и тужилаштву у истрази. “На основу новинских написа видела сам нека имена за која ми се учинило да сам видела у папирима кад сам дошла на место министра. То вас побуди да нешто и кажете, то је добра метода”, рекла је Гојковић.

Додала је да то није ништа ново и да Србија 30 година гледа на насловним странама убијене људе, али да не разуме зашто неко фокусира пажњу на то што је објављено пре неколико дана, а није био осетљив на насловне странице годинама уназад.

Гојковић је казала да потпредседника Странке слобобе и правде Мариника Тепић жели да релативизује чињеницу да је председник Србије прислушкиван и да јој није јасно како је могуће да Тепић добија важне поверљиве информације везане за прислушкивање председника Србије.

“Она има добре везе са једним нарко дилером, можда је од њега добијала информације, а он од полицијских структура”, рекла је Гојковић.

Упитана откуд телефонски разговори Беливука и бившег потпредседника ФК “Партизан” Владимира Вулетића у медијима и какав ће став министарство заузети по том питању, Гојковић је казала да министарство није надлежно да расправља о законитости или незаконитости објављивања докумената или да улази у слободу штампе.

“Министарство није орган који пресуђује медијима и да испитује како су дошли до информација”, рекла је Гојковић.

Приметила је да део медија покушава да скрене тему на друге ствари, да се прича о председнику државе, а не о борби против мафије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here