Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је путем видео-линка са известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Владимиром Билчиком и шефом Делегације за односе са Србијом ЕП Тањом Фајон, о активностима предузетим у циљу побољшања услова за одржавање предстојећих парламентарних избора.

Тема разговора, у којем је учествовао и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, било је и испуњење обавеза из закључака усвојених на претходне три рунде међустраначког дијалога уз посредовање ЕП.

У саопштењу председнице парламента наводи се да је Гојковићева у разговору истакла да је у протеклом периоду испуњено и да се примењује све што је договорено у три рунде дијалога подсетивши да су донете измене и допуне закона, да је завршен процес избора чанова РЕМ-а и Надзорног одбора за праћење избора.

Гојковићева је напоменула да је после састанка са представницима политичких странака које су најавиле излазак на изборе омогућено да осим јавних бележника, потписе бирача оверавају и општинске и градске управе.

Председница Скупштине је казала да је раније упућен позив ЕП, као и парламентарним скупштинама Савета Европе, ОЕБС-а и Медитерана да прате изборни процес и да су сви који то желе на дан избора добродошли.

Нагласила је да ће бити предузете све мере током изборног процеса и изборног дана како би се очувало здравље грађана.

Гојковић је упознала европске парламентарце са одржавањем седница парламента у ситуацији пандемије ковида 19 и свим мерама које су предузете да Скупштина заседа на безбедан начин.

Шеф Делегације за односе са Србијом ЕП Тања Фајон казала је да је важно да се обезбеди и осигура интегритет изборног процеса који је, како је навела, подједнако важан за саме учеснике, али и грађане како би имали поверења у изборни процеш.

Фајонова је указала и на важност кредибилног извештавања о изборном процесу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here