Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Русија је спремна да пружи сву неопходну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, поручио је премијер Русије Дмитриј Медведев обаћајуи се посланицима народне скупштине Републике Србије.

Медведев је истакао да му је драго да поново говори пред Скупштином Србије где је говорио и пре десет година. Како је додао, од тог тренутка се односи две земље нису променили и њему је част да учествује у обележавању 75 година од ослобођења Београда.

Медведев је истакао да је око 9.000 совјетских војника погинуло и сахрањено током операције ослобођења Југославије а да је само током београдске операције погинуло више од 4.000.

“Важно нам је да у Србији памте њихово јунаштво и хероизам и брижљиво чувају гробове совјетских војника. Русија вам је захвална на томе”, нагласио је Медведев.

Додао је да ће са посебним осећајем положити венце на споменик ослободиоцима Београда. Ми ценимо тежњу руководилаца ваше земље да се чува истина о рату и да се супротстављате ревизији историје.

Подсетио је да је Србија окупила и представнике Бесмртног пука, што је посебно важно док се у неким земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма.

Наводи да је на делу отворена пропаганда нацистичких идеја као и да су агресивне акције неонациста постале редовна појава. Медведев указује да то не само да је опасно, већ подрив аи принципе међународнх односа који су разрађени после Другог светског рата.

Сматра да је циљ тих манипулација да се промени свет и да се наметну једнострана решења, што ствара услве за напетост и кофликте и води у нестабилност у целом свету.

“Србија је, нажалост, на себи искусила последице деловања која су извршена у противречју са међународним правом”, рекао је Медведев прецизирајући да мисли на догађаје из 1999. године.

Указује да је Русија тада и сада подржавала српски народ и да је спремна да пружи сву неопходну помоћ у чувању суверенитета и територијалног интегритета.

Каже и да је његова земља заинтересована искључиво за мирно решавање сукоба на основу резолуције 1244.

“Ми желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна и тежимо да развијемо сардњу са свим балканским државама”, поручио је Медведев.

Медведев: Честитам годишњицу, желим вам мир и слобод

Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је данас грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда.

“Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и жeлим вам мир, слободу, просепритет и благостање”, поручио је Медведев.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here