Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Уочи разговора власти и опозиције, којима посредује Европски парламент (ЕП), председник Одбора за спољне послове ЕП Дејвид Мекалистер каже да се нада да ће политички актери хитно наћи заједничко решење, а бојкоти се, напомиње, тешко квалификују као одрживо демократско решење.

“Наш предлог је да олакшамо процес међустраначког дијалога, странке ће морати да постигну консензус о корацима које желе да предузму како би се побољшали услови за рад у парламенту и за одржавање избора”, рекао је Мекалистер за “Блиц”.

Он је подсетио да, када су се бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштај срели са представницима опозиције и власти у августу, велика већина њих је изразила искрену вољу да учествује у дијалогу који потпомаже ЕП.

“То је основа мог позива, а очекујем да ће политичке снаге учествовати у отвореном и конструктивном дијалогу са циљем побољшања услова за дијалог у Скупштини и долазећим изборима”, навео је Мекалистер.

Председник Одбора за спољне послове ЕП додао је да се нада да успостављањем процеса међустраначког дијалога могу да помогну да се направи простор за искрену међупартијску дебату, која је од виталне важности за правилно функционисање законодавне власти, као и за напредак земље на њеном путу ка ЕУ.

Упитан да ли ће после разговора бити усвојене неке мере, Мекалистер је рекао да ЕП само олакшава дијалог, а да су обавезе доношења и спровођења мера одлука учесника, како Владе тако и опозиције.

Он је додао да се планирају три рунде дијалога до краја године и да ће након сваке од њих бити резимиране теме “по којима смо чули да политички актери постижу консензус и подстицаћемо их да размотре примену и иду даље тражећи повратне информације о напретку до наредне рунде дијалога”.

“Договорене мере доћи ће од самих учесника, тако да можемо очекивати да ће испоштовати сопствене обавезе”, рекао је Мекалистер.

Он је додао да су позване све политичке групе и странке које су пристале да се састану са њима на припремним консултацијама, сугеришући да их подједнако заступа лидер групе, један политичар и један политички саветник (факултативно).

Разговори ће се одржати у Народној скупштини, а Мекалистер каже да је то природно место за почетак, јер је свеобухватни циљ дијалога да се створи простор за истински међустраначки дијалог.

“За разлику од редовног парламентарног процеса доношења одлука, дијалог предвиђа да сви учесници, без обзира на величину, разговарају на равноправним основама са свим осталим учесницима, а методологија дијалога ће бити постизање консензуса”, рекао је Мекалистер.

Он је изразио наду да ће прва серија дијалога значајно допринети побољшању услова за предстојеће изборе предлагањем конкретних мера договорених од политичких актера, у складу са препорукама ОДИХР-а и других изборних стручњака.

На питање да ли ће бити присутне непарламентарне странке, цивилно друштво, Мекалистер је рекао да је дијалог замишљен као међустраначки и да је отворен за различите политичке снаге.

“Како бисмо започели сваку сесију дијалога, позваћемо стручњаке за изборне стандарде да дају уводне стручне напомене. Међутим, само политичке групе и странке учествују у дијалогу”, напоменуо је он.

Мекалистер је рекао да “чврсто верује” да је парламент природно место за демократску расправу, за доношење закона и усмеравање земље ка ЕУ, нагласивши да демократски систем не може правилно да функционише без јаког парламента.

“Ово није само моје мишљење, то је јасно речено у Уставу ове земље и њеној дугој парламентарној традицији. Излаз из садашњег застоја може бити само кроз нови парламент, а легитимитет и снага овог парламента зависиће од напора свих политичких актера да се створе прави услови за одржавање демократских извора. Јака већина са јаком опозицијом”, поручио је Мекалистер.

Брнабић: Неодговорно од ДС што не учествује у дијалогу

Одлука Демократске странке да се не одазове разговорима власти и опозиције у парламенту, 9. и 10. октобра, уз посредовање Европског парламента (ЕП), показатељ је огромне неодговорности, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

“Нисам имала информацију да је ДС отказала учешће. Жао ми је због тога. Сваки договор је могућ када разговарате са одговорним људима. Када разговарате да људима који не желе нешто да ураде, беже од сваке одговорности, не желе да преузму одговорност ни за шта, онда је сваки договор немогућ”, рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Она је додала да ће владајућа већина разговарати са свима који желе да преузму одговорност.

“Одговорност о томе како изгледа наша земља, није само на влади, председнику и владајућој већини, већ на свим учесницима у парламентарном животу. Зато је опозиција важна. Ако опозиција не жели да преузме одговорност, то је њихов проблем”, рекла је Брнабић.

Одговарајући новинарима на исто питање, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је подсетио да је европски парламент у августу понудио помоћ у посредовању у дијалогу и да је понуда ЕП тада наишла на добру реакцију.

“Сутра ће доћи представници ЕП и започети међустраначки дијалог у Скупштини. Радиће у наредним месецима, радиће можда и после избора. Позив је упућен свима да дођу и учествују у дијалогу. Не могу да судим ко ће учествовати у дијалогу, а ко неће. ЕП долази овде и они ће разговарати са свима”, рекао је Фабрици.

Фабрици је нагласио да је став ЕУ да је парламент место где треба да се гради демократија.

Упитан за очекивања од дијалога, он је рекао да је рано говорити о томе, да треба пустити да се дијалог одвија и онда ће се, каже, видети како ствари стоје.

Разговори власти и опозиције о изборним условима ће се одржати 9. и 10. октобра, а са српским политичарима ће, без присуства медија, разговарати изасланици ЕП Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, који ће после сваке од предвиђене три рунде саопштавати шта је договорено.

Демократска странка синоћ је саопштила да, одлуком Председништва партије, неће учествовати у тим разговорима.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here