Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Командант америчке војне базе Бондстил на Косову, Рој Макарег рекао је данас у разговору са америчким државним секретаром за војску Марком Еспером да је ситуација на Косову мирна, а да тензије долазе из политичких сфера.

Према речима Макарега, тензије између Београда и Приштине су поново подигнуте недавно када су, како је рекао, српске трупе позване да буду у “стању приправности на граници, након што је специјална полиција Косова ухапсила неколико албанских и српских полицијских и царинских службеника оптужених за наводну корупцију”.

Рекао је и да је напетост са Русијом порасла након што је на северу Косова ухапшен, а затим проглашен персоном нон грата руски држављанин запослен у Унмику.

Овде има много различитих актера на терену, рекао је Макарег, говорећи уопште о окружењу у којем та војна мисија функционише.

“Али упркос политичким превирањима војници функционишу у безбедним условима. Циљ мисије овде је присуство”, рекао је Макарег. И оценио да је током протеклих 20 година и 25 ротација НАТО трупа, ситуација “знатно побољшана на тактичком нивоу”.

Сматра да на Косову има још доста посла и да Београд и Приштина треба да постигну политичко решење.

Амерички секретар војске Еспер, који последњих дана борави на Косову, рекао је да је циљ његовог боравка да добије информације директно од војске у како је рекао, “напетој политичкој ситуацији”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here