Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Наставља се епидемиолошка ситуација која се у последње време карактерише повећањем броја заражених. Статистичари у медицини који се баве и прогнозом стања, а чије су процене досада углавном биле тачне, најављују даље погоршање заражености, које може имати теже последице. Како се снаћи са инфомацијама које указују да се ковид повампирио, а у исто време да је ковид 19. прошлост.   

Уместо да ковид у ово време већ нестане, како су предвиђали неки наши медицински стручњаци који воле да буду присутни у јавности, очито да су своје личне процене подредили својим жељама, а и свих нас, јер се број заражених из дана у дан повећава. Сада се приближавамо цифри од 1.000 заражених и то у односу на веома скроман број тестираних, који је у последње време значајно смањен.

 

Последњи официјелан извештај показује да је истраживање заражености обављено на узорку од 8.341 испитаника и бројем заражених од 810 људи, показују да је узорак више него скроман, па када се говори о броју заражених да је то само у односу на тестиране. Утврђен број заражених да је чак и за целокупно становништво је велики, јер када је у питању пандемија све почиње са бројем 1 а веома брзо тај број се шири геометријском прогресијом. Иначе, капацитети наших лабораторијама за тестирање су, по речима државног епидемиолога Др Предрага Кона, око 60 хиљада испитаника, а никада није више тестирано од нешто мање од 40 хиљада људи. Најчешће се тестира неупоредиво мање људи и стиче се утисак да се то чини да би се резултат представио повољнијим. Већ рекосмо са колико је испитаника  обављено најновије испитивање, а неколико дана раније имали смо узорак са незнатно већим бројем испитаника, а и више узорака са знатно мањим узорком од 3 хиљаде тестираних.

Наравно, таква игра са бројем тестираних није својствена само нама, него и другим земљама. Пажљивији читалац свакако се недавно сећа и јавне поруке експерата Светске здравствене организације који су то уочили и јавно су позвали земље са таквим сумњивим изештајима, а отворено су оценили да је циљ да се прикажу резултати бољим него што јесу, да престану да се играју са величином узорака, јер се онда резултати теже могу сагледати и поредити.

Такве, сумње могу се лако одбацити када би се објављивао проценат заражености, који много боље исказује зараженост. Тај проценат се једноставно израчунава. Подели се број заражених са бројем тестираних и добија се проценат заражености. Могу се толерисати резултати до износа од 1%. Нажлост, они код нас у последње време износе око 10%. То су већ забрињавајући подаци. Ми смо имали и већи број заражених. Рецимо, пре само 3 дана, 26. јуна проценат заражености је износио 12,64%, али нико не зна колики је проценат, јер се не објављује. Објављено је да је тога дана смањен број заражених на 468 оболелих, али је тај износ добијен захваљујући смањеном узорку тестираних за чак 1.289 људи. То претходно мерење је било на узорку од 5.011 испитаника. Тога дана зараженост је била чак повећана, јер је проценат заражености био већи за око 2%.

Високу зараженост игноришемо, а срећна је околност да данас доминантан омикрон вирус, ипак није са тако тешким последицама, какав је био претходни делта вирус и његове мутације.

Омикрон вирус се најчешће лечи код куће, уз медицински протокол који је најчешће помаже, али треба рећи да се од омикрона и каснијих сојева и умире. И код нас се од омикрона умире, самим тим што је он постао доминантан вирус. Умире се од омикрона и код куће, али се смрт најчешће везује за болест коју је развио вирус. Оии који премину у болници, а претходно су били позитивни на тесту, наравно да се евидентирају да су доживели смрт од ковида.

И поред тих евидентних чињеница ми из дана у дан, у једном дужем временском периоду, констатујемо велики број заражених, а постоји континуитет и у умирању, с тим што је било свега неколико дана када није било преминуулих.

Желимо такође да кажаемо и да је оваква тешка ситуација ипак боља него  у не тако далекој прошлости.

Речи које преносимо су из жеље да ситуацију учинимо бољом, јер су болест и смрт за сваког појединца и његове ближње веома тешки, а земље које ништа не препуштају случају, чинећи напоре да се изборе против опаког вируса, видимо да дају резултате, па морамо користити и њихово искуство.

Отуда озбиљни епидемиолзи указују да је вирус и даље са нама и да морамо да избегавамо ситуације већег окупљања људи и ако већ морамо да будемо тамо да то чинимо са маскама и да користимо и друге заштитне мере.

Проблем је утолико већи што је у већем броју земаља дошло до знатног повећања броја заражених.

Европска агенција за лекове / ЕМА / упозорава и на нове сојеве омикрона. Помињу се варијанте БА.4 и БА.5 омикрон соја вируса и Сарс-Ков-2 који постатају доминантни у Европи што ће “вероватно резултирати повећањем случајева инфекције ковид 19 у наредним недељама”.

У Европској Агенцији за лекове наводе да на основу ограничених података нема доказа да су БА.4 и БА.5 повезани са повећаном озбиљношћу инфекције у поређењу са циркулишућим варијантама БА.1 и БА.2., али упозоравају да са повећањем броја заражених, као и у претходним таласима, може доћи до повећања болничког  пријема на интензивну негу и броја смртних исхода.

Европска агенција за лекове упозорава на нове сојеве омикрона. Додаје се да су нове под варијанте омикрона отпорније на имунитет добијен вакцинама “Астра-Зенеке” и “Фајзера” јер су “антигенски више удаљени од основног вируса”.

Земље се позивају да надзиру кретање и ширење вируса ковид 19, нарочито код сатријих од 65 година, а из ЕМА понављају да су вакцинација и примање бустер дозе и даље приоритети у заштити, уз очекивање да ће додатне дозе бити потребне најризичнијим групама у очекивању нових таласа инфекције.

Све у свему ово је слика стања која треба да нас подсети на сложену ситуацију у којој смо, да нас подсети да је опасан вирус и даље са нама и да оно што су компетентни стручњаци у нама оближњим земљама већ констатовали да су изоловали нове сојеве и мутанте постојећих вируса за које тврде да су опаснији од сада доминантног омикрона. Те земље се већ припремају за нови талас тих сојева вируса и већ припремају мере којима ће покушати да заштите свој народ. Примера ради нови министар здравља Аустрије, са својим тимом, процењују да ће у новом таласу у Аустрији свакодневно имати 80 хиљада новооболелих. Посебно ће бити тешко у Бечу, где се нови талас вируса очекује већ у јулу месецу. Слично се дешава у још неким земљама. Неки наши експерти очекују већ после 5. јула да ћемо имати преко 1.000 новооболелих, чак и на ограниченим узорциама. Судећи по последњим мерењима на добром смо путу да се то и догоди. Све ово би требало да и наш Кризни штаб подстакне да сагледају ово што се код нас дешава, а још више у оближњим земљама, како бисмо благовремено заштитили наш народ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here