Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима свих релевантних институција и министарстава, са којима је разговарала о актуелним подацима мерења квалитета ваздуха у Србији и мерама превенције које треба предузети како би се проблем кључних аерозагађивача системски решио.

После одржане седнице премијерка Ана Брнабић  је изјавила да након сагледавања проблема нема места паници. Истакла је да је загађење нешто веће због временских прилика, односно због магле, због тога што нема снега, ветра, а грејна је сезона и повећан је интензитет саобраћаја.

Навела је да је проблем и појачан саобраћај и у том је смислу навела да само у Београду има отприлике 80.000 возила више на улицама него пре пет или шест година.

“Када су у питању аутомобили ми можемо да забранимо еуро 3 моторе, а причали смо и шта је најцелисходније и како да пооштримо контролу приликом регистрације емисије издувних гасова”, указала је премијерка.

Премијерка је казала и да није задовољна начином на који је Министарство за заштиту животне средине приступило том проблему, наводећи да грађани нису имали довољно информација о томе какво је тренутно стање, али ни у поређењу са претходним годинама, па ни о томе шта се планира.

Она тврди да је претходних година доста рађено на гасификацији, те да је уложено много у унапређење заштите животне средине, највише у рударство и енергетику.

Влада Србија ће, како је саопштено, формирати тело које ће координирати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати и анализирати ефекте мера које Република Србија спроводи ради заштите животне средине.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије наглашавају да нема разлога за панику, да подаци здравстених установа показују да нема повећања броја деце која су примљена на лечење у односу на исти период претходних година.

Представници Министарства заштите животне средине и Министарства здравља обавестили су председницу Владе да је тренутно загађење ваздуха у нашој земљи честичног типа, и да варира.  Као највећи ефекти који негативно утичу на квалитет ваздуха означени су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила и неповољни метеоролошки услови. Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да нема драматичних промена у степену загађења у односу на раније године.

Приближно 60 одсто домаћинстава у Србији користи чврсто гориво за грејање, што је идентификовано као један од кључних проблема, због чега ће се убрзати процес гасификације. Стимулисаћемо грађане да се прикључе на систем централног грејања где год постоје услови за тако нешто.

Само у Београду је у последњих неколико година затворено више од  1.200 индивидуалних котларница које су користиле чврсто гориво. У наредном периоду фокус ће бити пребацивање локалних топлана на гас, имајући у виду да 10 одсто њих користи мазут, а 15 одсто угаљ.

У току је пројекат “Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомасе” да се у што већем броју градских топлана у Републици изврши прелазак са коришћења фосилних енергената (мазута, угља, лож уља) на коришћење биомасе као основног енергента, уз услов да је то економски исплативо.

Овај енергент је знатно јефтинији од фосилних горива и значајно смањује емисију штетних гасова. Сви објекти који су реконструисани кроз пројекте Канцеларије за  управљање јавним улагањима повезани су на системе централног грејања, где су за то постојали услови.

“Електропривреда Србије” је до сада уложила више од 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, као што су реконструкција или замена постојећих електрофилтера на блоковима термоелектрана, одсумпоравање димних гасова на блоковима, док је вредност пројеката који су у току 486 милиона евра.

Буџетом за 2020. годину већ су предвиђене субвенције за куповину електричних и хибридних возила. У сарадњи са „Путевима Србије“ уводе се електрични пуњачи за аутомобиле у градовима и  на ауто-путевима.

Наставиће се са пошумљавањем које се спроводи трећу годину за редом. Током 2018. и 2019. године 24 јединице локалне самоуправе су добиле средства за пројекте пошумљавања, што ће бити настављено и 2020. године.

Истакнуто је да према званичним мерењима Републичког хидрометеоролошког завода, на годишњем нивоу не постоје веће промене у односу на претходну календарску годину, када је у питању квалитет ваздуха у Србији.

Праћење података мерења квалитета ваздуха, како је објашњено, спроводи се по истом принципу као и у већини земаља Европске уније, а то је сатно мерење у базним станицама чији се подаци аутоматски обрађују и у које грађани могу да имају увид.

Састанку су присуствовали представници Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Такође, присустни су били и представници Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода, као и представници Града Београда.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here