Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Челници Француске и Немачке Емануел Макрон и Ангела Меркел су у два наврата врло незадовољни нагло напуштали четвородневни сусрет вођа ЕУ у Бриселу.

Напустили су самит јер су оценили да међу партнерима у ЕУ нема истинске воље за солидарност и помоћ најтеже погођенима пандемијом, као ни свести да без тога цела Унија срља у пропаст. Нови предлог Шарла Мишела на столу у Бриселу

Председник Европског савета Шарл Мишел представиће ЕУ лидерима нови компромисни предлог буџета и фонда за опоравак ЕУ.

Укупна сума буџета и фонда се нису мењале са 1.074 милијарде евра за заједнички ЕУ буџет за период од 2021. до 2027. и фонд за опоравак од 750 милијарди евра, али је промењен баланс у области грантова и позајмица.

Нови предлог подразумева и издавања за Инструмент претприступне помоћи за земље у процесу проширења 12,5 милијарди евра за наредних седам година.

Након четири дана и три ноћи маратонских преговора у различитим форматима, лидери 27 земља чланица спремни су и вечерас да седну за исти сто и поново покушају да дођу до заједничког одговора на финасирање и опоравак привреде ЕУ у наредних седам година.

Долазећи на први данашњи заједнички састанак свих ЕУ лидера, који је првобитно био предвиђен да почне у 16 часова, а затим више пута одлаган, председник Европског савета Шарл Мишел је најавио да ће свима “послати” нови предлог који је сачинио након “много колективног рада са лидерима и тимовима”.

“Знам да су последњи кораци увек најтежи, али уверен сам да је, и поред тешкоћа и наставка рада, договор могућ”, каже Мишел.

Према увиду Танјуга у докумет који је израдио Мишел, фонд за опоравак и даље износи 750 милијарди евра, али је распоређен тако да 360 милијарди иде на зајмове, а 390 милијарди евра на бесповратну помоћи земљма чланицама.

Мишел је раније као “уступак” штедљивим земљама већ понудио први компромисни предлог који је предвиђао смањење бесповратне помоћи са 500 милијарди на 450 милијарди евра.

Педесет милијарди евра првобитно предвиђених за грантове Мишел је пренео у део намењен позајмицама који је тада уместо почетних 250 милијарди евра било 300 милијарди евра.

Овога пута председник Европског савета није мањао укупну суму предвиђену за вишегодишњи финансијиски оквир тј. заједнички ЕУ буџет за период од 2021. до 2027. који и даље износи 1.074 милијарде евра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here