Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Једна од тема у Берлину, где се одржава састанак о Западном балкану, биће “питање односа Србије и Косова и како да се то покрене са мртве тачке”, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел. Након састанка разговори ће бити настављени радном вечером.

“Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука”, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка.

Самит, додала је канцеларка, такође није замена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размене мишљења о ситуацију у региону.

Меркелова је рекла да Немачка и Француска подржавају европску перспективу Западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

Током дана је шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Берлину имала билатералне састанке са лидерима “западнобалканске шесторке”. Разговарало се о ситуацији у региону и истакута је опредељеност за регионалну сарадњу, наведено је у саопштењу.

Како се наводи, том контексту је Споразум из Преспе означен као историјски пример. Такође, разговарало се о напретку и будућим перспективама на путу “западнобалканске шесторке” ка ЕУ.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here