Mesto za reklamu
  1. 30. 2020.

Процес кривичног гоњења узбуњивача Александра Обрадовића пратиће међународни посматрачи који ће вршити мониторинг, како би му се обебедило фер суђење, саопштили су Коалиција југоисточне Европе за заштиту узбуњивача и Европски центар за права узбуњивача.

Разлог због ког је присуство посмарача неопходно, сматрају, је постојање озбиљне забринутости за независност и интегритет српског кривично-правног система.

Међународни правни стручњаци, који имају искуство у европској и међународној пракси владавине права, позвани су у Београд како би осигурали усклађеност процеса кривичног гоњења и суђења са свим европским и међународним стандардима, укључујући и листу нужних елемената које је потребно испунити да би се једној земљи признало да примењује владавину права, коју је 2016. године усвојила Венецијанска комисија, каже се у саопштењу.

Посматрачи ће нагледати све истражне, тужилачке и судске радње и одлуке, укључујући и присуство у судници током било ког судског поступка, како би осигурали да Обрадовић добије фер, транспарентан и правовремен поступак спровођења правде.

У саопштењу се каже да упркос дугогодишњим добро финансираним напорима да се побољшају независност и интегритет српског правосудног система, он и даље подлеже политичким манипулацијама и злоупотребама.

Тужилаштво терети Обрадовића за одавање пословних тајни, што је кажњиво са до десет година затвора. Након што је првобитно затворен, Обрадовић је после грађанских протеста и пажње међународних медија најпре пребачен у кућни притвор, а онда пуштен да се брани са слободе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here