Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Сви обвезници подношења финансијских извештаја следеће године морају да поднесу извештаје у измењеној форми и у промењеним роковима, а финансијски и статистички извештај се сада предају у истом року, до 30. марта, изјавио је данас директор Агенције за привредне регистре (АПР) Милан Лучић.

Лучић је за ТВ Танјуг рекао да је изменама Закона о привредним друштвима и форма самих извештаја значајно промењена и да је потребно је да се сви што пре упуте у ту проблематику и не чекају тренутак пред последње рокове.

Директор АПР-а је говорећи о фантомских фирмама, појаснио да се у суштини ради о регистровању лажне, односно фиктивне адресе тог привредног субјекта, што доводи до разних проблема у пракси.

Изменом закона уведена је и хитна судска заштита оштећене стране, навео је Лучић и објаснио да у пракси то значи да свако ко је оштећен може кроз тужбу коју подноси суду да тражи брисање фиктивне адресе.

“Суд по хитном поступку мора да донесе пресуду и ту пресуду по службеној дужности доставља Агенцији за привредне регистре, која ту адресу брише и налаже том привредном субјекту да у року од 30 дана отклони недостатак и региструје нову адресу, Уколико то не уради у року од 30 дана, ми тај привредни субјект стављамо у процес ликвидације”, нагласио је директор АПР-а.

Он је рекао да, иако је перцепција у јавности да постоји велики број фантомских фирми, у суштини тај број није толики у односу на укупан број привредних субјеката, и навео да је проценат фантомских фирми мањи од један одсто, али да су проблеми које праве значајни.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here