Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

У организацији Дома културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, а под покровитељством министарства културе Републике Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и општине Зубин Поток, већ шесту годину заредом додељена је књижевна награда „Григорије Божовић“. По одлуци жирија награда је припала Миловану Данојлићу.

Истакнути српски писац и академик Милован Данојлић добитник је овогодишње награде „Григорије Божовић“ за трилогију „Писма без адресе“.

„Награда  ме је дирнула и узбудила пре свега јер носи име једног писца, стрељаног 1945. што потврђује да ниједно зло није коначно и да се увек можемо надати просветљењу и  рехабилитацији истине као што се овде у Зубином Потоку рехабилитује велики завичајни и значајан српски писац“, рекао је Данојлић.

Према одлуци жирија, признање које се додељује за есејистичку прозу припало је Миловану Данојлићу због сличног стила писања са Григоријем Божовићем.

„Милован Данојлић је писац поетике Григорија Божовића. У његовим текстовима и књизи осећа се та национална, патриотска, родољубива нота. То је оно што је иманентно прози и приповеткама и путописној прози Божовића и овим писмима и записима Милована Данојлића“, истакао је Драгиша Бојовић, члан жирија и додао да Божовић и Данојлић припадају писцима који осећају значај народа коме припадају и традиције коју тај народ негује.

Дом културе „Стари Колашин“ ову награду додељује од 2014. године .

„Имали смо намеру да рехабилитујемо живот и књижевно дело Григорија Божовића као и да афирмишемо и подстакнемо ствараоце који пишу у духу приповетне прозе Божовића да буду у жижи читалачке јавности“, нагласила је Андријана Живановић, директор Дома културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку.

Из године у годину ова награда се издиже у ред најзначајнијих књижевних признања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here