Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ одазвао се позиву Тужилаштва БиХ, где је саслушан поводом наводне афере због иконе коју је половином децембра прошле године поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.

Додик је раније рекао да ће се одазвати позиву, а у зграду Тужилаштва БиХ ушао је на споредни улаз, преноси Дневни аваз.

Због ове афере, раније је у Тужилаштву БиХ саслушан амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија, а исказе ће дати и остала два члана Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Предмет у Тужилаштву БиХ је формиран на основу информације министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић да је тај ресор добио ноту Амбасаде Украјине у којој се тврди да је икона поклоњена Лаврову украдена у Украјини и да припада њиховој културној баштини.

Додик је рекао да је спреман да врати икону и извини се ако Украјина понуди било какве доказе да је икона њихова.

После изјаве које је дао Тужилаштву Б и Х у својству сведока  Милорад Додик је обраћајући се новинарима поручио да нема инкриминисаног дела ни оптужнице, као ни позивања на било који члан Закона о прекршајима, што очигледно значи да је то класичан спин који је, како је изнео, креирала и у јавност пласирала министарка спољних послова у Савету министара Бисера Турковић.

“Ниједног елемента нема, кључни доказ за то је тврдња Интерпола, одељење у Сарајеву и у Украјини да Украјина не потражује ту икону. и шта да радимо? Ко је то направио? Бисера Турковић. Зашто? И моја изјава је била управо везана за то. Дајте ми дело, дајте ми члан кривичног закона по којем ме саслушавате, зашто ме саслушавате, зашто сам ја овде. Ако зовете на саслушање онда мора да пише члан закона прекршен тај и тај, кривично дело такво и такво. Милорад Додик урадио је то и то. Нигдје ништа нема. Они су мене питали о неким бизарним стварима, које везе немају – ко је договорио посету Лаврова, шта то има неке везе”, рекао је Додик.

На питање новинара да ли таква питања Тужилаштва БиХ представљају притисак на његово политичко деловање, Додик је закључио да је то “бламажа оних који су ту причу измислили”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here