Mesto za reklamu

30.11.2019.

Председник ДПС-а Мило Ђукановић поручио је на осмом Конгресу те партије који се одржава у Подгорици да ће један од примарних интереса Демократске партије социјалиста (ДПС) бити „снажење државног идентитета“ и обнављање „Црногорске православне цркве“.

Мило Ђукановић је истакао да Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику, да је неопходно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета, те да ДПС има разумевања за очекивање једног дела јавности да се обнови „историјски неупитна Црногорска православна црква“ (ЦПЦ).

„Морамо сузбити историјски упорно оспоравање црногорског националног културног и вјерског идентитета. Ово питање мора бити под будном пажњом свих нас. Закон о слободи вјероисповјести треба Црној Гори. ДПС има разумијевање да у процедурама утемељеним у грађанским и црквеним канонима обнови историјски неупитну Црногорску православну цркву“, рекао је Ђукановић.

Покушај промене стратешког курса земље

Председник ДПС-а је рекао да су другу половину 2015. и 2016. закључно са парламентарним изборима обележили до тада незапамћени притисци дијела домаће политичке јавности, менторски и финансијски подржане из ближег и даљег међународног окружења, чији је циљ био промена стратешког курса црногорске државне политике.

„Прецизније, одустајање од чланства у НАТО-у, као увод у ревизију и неких раније донесених одлука, укључујући исход референдума о независности“, казао је Ђукановић.

Додао је да су се дуже од годину дана појачавала претећа упозорења Црној Гори шта јој се може догодити ако настави евроатлантским путем развоја.

„Данас се суди актерима те афере (државни удар), и шаље јасна порука да Црна Гора никада неће дозволити да се у име прошлости затире право на бољу и срећнију будућност њених грађана“, поручио је Ђукановић.

Чланство у НАТО-у круна реформских напора

Ђукановић је такође оценио да је чланство у НАТО-у круна реформских напора на усвајању високих демократских стандарда, да је Црна Гора данас неупитни лидер интеграције региона, те да се у Црној Гори данас реализују значајне милионске инвестиције, откад је Црна Гора постала чланица НАТО-а.

„Истраживање нафте и гаса у нашем подморју је у току, са оптимистичком пројекцијом исхода“, рекао је Ђукановић.

Развијају се, додао је, и Порто Монтенегро, Луштица беј, Портонови, а планирани су бројни други пројекти који ће промијенити Црну Гору као елитну туристичку дестинацију. Све би било лакше кад би Црна Гора на послу европеизације имала на другој страни партнера који је подстиче.

„Нажалост, Европска унија (ЕУ) је суочена с кризама, миграцијама, ’брегзитом‘… а још нема ни наговјештаја у ком би правцу ишао сценарио превазилажења угрожене глобалне конкурентности Европе. Реторички, Брисел афирмише политику проширења ЕУ, али она је, вољом неких важнијих центара политичке моћи, суштински заустављена или пролонгирана на дужи рок“, рекао је Ђукановић.

„То нас“, како је нагласио, „више брине него што нас брине динамике проширења као Балканце“.

Подсетимо, на Осмом конгресу Демократске партије социјалиста (ДПС), који се одржава данас у Подгорици, најављено је да би за предсједника те странке поново требало да буде изабран Мило Ђукановић, а за заменика актуелни премијер Црне Горе Душко Марковић. Од гостију из иностранства на свечаном делу Конгреса били су присутни премијер Северне Македоније Зоран Заев, као и политичари из Србије Ненад Чанак и Вук Драшковић.

„Српска стварност“ / Небојша Поповић, Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here